Учениците от петите класове в Средно училище „Гео Милев“ се запознаха с работата на Окръжен съд – Варна

Учениците от петите класове в Средно училище „Гео Милев“ се запознаха с работата на Окръжен съд – Варна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Дора Влъчкова, от СУ „Гео Милев“ в града. В рамките на визитата си, децата са се запознали с това какво е съдебната власт и как работи, какви дела гледа Окръжния съд и Кога децата могат да свидетелстват в съда. На тези и още правни въпроси търсиха отговор днес учениците от петите класове в Средно училище „Гео Милев“ и Ралица Костадинова – съдия в Окръжен съд- Варна. С примери подходящи за тяхната възраст съдия Костадинова представи пред учениците различни казуси, в които те могат да се окажат участници. Тя разясни кога и защо децата могат да участват в съдебен процес, какво представлява наказателната отговорност и от каква възраст се носи.

Целта е освен да повишат своята правна култура и осъзнаят своята отговорност, учениците да разберат механизмите и институциите, които ги защитават. Те получиха информация и за какво и на какви телефони могат да подават сигнали.

На 26 януари 2020 г. предстои посещение в Окръжен съд-Варна на ученици от девети и десети клас от СУ „Гео Милев“. Подбраните за тях теми са свързани с по-високия риск, който идва от възрастта им. Те ще се запознаят с наказателната отговорност, която се носи при употреба на наркотици, ще разберат каква е разликата между притежание и разпространение, ще разгледат теми свързани с киберсигурността и опасностите в социалните мрежи.

Срещите са част от образователен проект на Окръжния съд- Варна, наречен „Час по правосъдие“ и реализиран с подкрепата на Регионално управление на образованието- Варна. Неговата цел е да повиши правната култура на младите хора, да ги накара да разберат своите права и осъзнаят своите отговорности.

Десислава ВАСИЛЕВА