Учители и ученици от СУ „Васил Левски“ в Долни чифлик участваха във втората транснационална проектна среща по Еразъм +

Четирима учители и девет ученици от СУ „Васил Левски“ в Долни чифлик участваха във втората транснационална проектна среща по Еразъм +, част от  проект “Becoming a multicultural European”. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от Община Долни чифлик.  Срещата се проведе в началото на месец май в училище „Ничита Станеску“, град Букурещ. Основната тема, на която бяха посветени всички проектни дейности, бе „История на миграцията“.

Проект “Becoming a multicultural European” насочва вниманието на младите хора към многообразието, междукултурния и междурелигиозния диалог и има за цел да покаже, че Европа е шанс. По време на проектните дейности в румънската столица бяха разгледани и дискутирани проблеми за европейската миграция в миналото и в настоящето,  а учениците проведоха изследвания сред мигрантите. Обект на транснационалната среща бе също обследване, свързано с история на миграцията между трите партниращи си държави в проекта – България, Германия и Румъния, като събраната информация ще бъде публикувана в електронна книга.

СУ „Васил Левски” град Долни чифлик спечели през миналата година финансиране за работа по проект за стратегическо партньорство по ключова дейност две на програма Еразъм + – програма за образование, култура и младеж на Европейската комисия. В продължение на две години училището ще бъде част от проекта “Becoming a multicultural European” и ще си партнира с училище от Хаген, Германия и училище от Букурещ, Румъния. Всяка една от образователните институции ще разполага с бюджет, за да реализира заложените дейности с учениците, както и да участва в трансгранични срещи по темата на проекта. Средно училище „Васил Левски” е единственото от община Долни чифлик и едно от четирите училища от област Варна, одобрено за финансиране по тази програмна схема за 2016 години. Проектът е с продължителност 26 месеца и има за цел да се засили училищната компетентност в управлението на многообразието, междукултурния и междурелигиозния диалог и да бъдат насърчени учениците да видят Европа като шанс. Първата проектна среща се проведе в края на миналата година в Хаген, Германия.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА