Ученици и учители ще се включат в състезание във Варна за празника на Фуко

Снимка - Община Варна

Празник на Фуко ще се проведе във Варна с участието на ученици от града. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Николай Коперник“. Поводът за инициативата е навършващите се през 2019 година 200 години от рождението на Жан Леон Бернар Фуко.

За участие в празника са поканени ученици и учители от МГ „Д-р Петър Берон“, IV ЕГ, III ПМГ, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, СУ „Св. Климент Охридски“, ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“. Всеки екип се състои от по 10 ученици и двама учители от училището. Празникът ще се проведе за учениците от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, III ПМГ „Акад. Методий Попов“ и школите към Планетариума от 10.00 часа в залите на Обсерваторията. За екипите от МГ „Д-р Петър Берон“, IV ЕГ и СУ „Св. Климент Охридски“, състезанието ще започне от 14.00 часа в НАОП „Николай Коперник“.

И двете групи ще имат по 10 минути за представяне на своите презентации. За дебати, в които ще се представят по двама ученици са предвидени по 40 минути. Темата е „Геоцентрична срещу Хелиоцентрична система“. Третата част от празника е за експеримент за измерване дължината на нишката на махалото на Фуко. За тази част са предвидени до 10 минути на екип по време на дебатите.

Темите за презентации на екипите са най-важните научни разработки на Фуко. Сред тях са приложения на жироскопите, Махало на Фуко по света и у нас, приложение на токовете на Фуко и мерки за предотвратяване на вредните последствия, как е измерена скоростта на светлината, Фуко и усъвършенстването на огледалните телескопи.

Диана СТОЕВА