Ученици от Варна участват в  иновативна обучителна програма по медийна грамотност

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

30 ученици от Средно училище „Гео Милев“ във Варна участват в  иновативна обучителна програма по медийна грамотност, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Програмата е в рамките на проект: „Повишаване на медийната грамотност и предприемаческите нагласи сред младежите“. Съществена част от обучението са поредицата от срещи с варненски журналисти.

Целта на проекта е да се изградят умения за критично мислене и повишаване на медийната грамотност сред учениците.

Младите  хора са най-уязвими сред потребителите на медийно съдържание от претоварване  с информация, влиянието на фалшиви  новини и кибертормоза. От друга страна развитието на информационните технологии предопределя възникването на нови професии, свързани с различни форми на предприемачество.

Уменията за критично мислене са свързани със способността да се анализира,   оценява  и прилага  информация. Водещи   експерти и професионалисти учат  младите хора  как се създава медийно  съдържание, как да различават фалшивите новини и да не попадат в капана на пропагандата. Младежите имат възможност да влязат в ролята на водещи, да четата новини, да научат за тънкостите в подбора, представянето и поднасянето на информация.

В резултат на проекта е създаден Наръчник  по медийна грамотност.Той ще  достигне до 200 младежи от Варна  и ще бъде достъпен онлайн, като нов образователен ресурс.

Всички ученици преминали успешно специализираното обучение по медийна грамотност ще получат сертификати за придобитите знания и компетенции.

Създадената иновативна обучителна програма по медийна грамотност ще се разпространява свободно  в подкрепа на други ученици от средни училища във Варна.

Десислава ВАСИЛЕВА