Ученици от гимназията по туризъм във Велико Търново участваха  в международна инициатива, посветена на Деня на майчиния език

Велико Търново. Ученици от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново участваха  в международна инициатива, посветена на Деня на майчиния език. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново инж. Славка Проданова, преподавател в гимназията. Училището получи покана от Националната комисия за ЮНЕСКО – България да се включи в онлайн инициативата на Република Корея за отбелязване на Деня на майчиния език – 21 февруари, и Международната  година на коренното население – 2019. Учениците трябваше да направят звукозапис на четения на „Малкия принц“ на Екзюпери, на майчин език. Инж. Проданова съобщи, че на сайта на организаторите са били публикувани звукозаписи на 32 езика. От България участниците са 17, а ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ във  Велико Търново е единственото училище от областта, което участва в онлайн инициативата. Свои аудиозаписи са предоставили деветокласничките Елисавета Петрова и Християна Вангелова. Момичетата участ в специалност „Организация на туризма и свободното време“.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000г. като всяка поредна година честването има различен акцент. ЮНЕСКО смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството и затова запазването и съхраняването му е сред основните цели.

Надежда КРЪСТЕВА