Ученици от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“- Пловдив ще четат стихове на Димана Йорданова

Снимка: "Младият Пловдив чете"

Пловдив. Ученици от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“- Пловдив ще четат стихове на Димана Йорданова. Това съобщиха от организаторите на инициативата „Младият Пловдив чете“. Събитието ще се проведена днес от 17.30 ч. в книжарница на ул. „Княз Александър I“ 29. Преди това поетесата ще отиде на среща с младежите в училището от 11 часа.

Димана Йорданова е родена през 1986 година във Велико Търново. Завършва гимназия с профил „Изобразително изкуство“, а по-късно следва „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Носител на Първа награда от Международния литературен конкурс „Алда Мерини 2016“ и от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за стихосбирката „Жената и мъжете, които бях.“ Най-новата книга на Димана Йорданова е „По гръбнака“, отново с поезия. Редактор е Елин Рахнев. „Имаш рана и търсиш поезия, с която да я превържеш. Попадаш на поезията на Димана Йорданова. И проумяваш, че раната е нанесена от въпроса, а вътре в нея зрее отговорът. Остави я да зее, остави я да боли, остави да се роди отговорът. Обичам поезията на Димана, защото тя не признава лъжовни изцеления“, коментира за петесата Веселина Седларска. „Димана Йорданова е равна на Ейми Уайнхаус.“, каза за младата поетеса Елин Рахнев.

„Младият Пловдив чете“ е утвърдена инициатива за насърчаване на интерес към четенето и книгите, която среща малки и пораснали читатели с талантливи творци. През 2019-та фестивалът започна в края на февруари и продължава до юни. В рамките на „Младият Пловдив чете“ се реализират повече от 20 събития – срещи, творчески работилници, работни семинари, доброволчески инициативи и други културни прояви. Така думите и техните автори стигат до децата. От две години в програмата се отделя специално внимание и на най-малките, които все още не ходят на училище. Водещ партньор е Детски отдел към Народна библиотека „Иван Вазов“.

„Младият Пловдив чете“ е част от Литературен фестивал „Пловдив чете“ и се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.