Ученици от четири учебни заведения в Пловдив отбелязаха Световния ден на влажните зони

Пловдив. Ученици от четири учебни заведения отбелязаха Световния ден на влажните зони, съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от РИОСВ. В инициативата, организирана от  Регионалната инспекция по околната среда и водите и СНЦ „Зелени Балкани“ се включиха над 70 души.

Учениците от пловдивските СУ „Любен Каравелов“, СУ „Братя Миладинови“, гимназистите от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, както и възпитаниците на ОУ „Граф Игнатиево“ в с. Граф Игнатиев участваха в открити уроци и наблюдения на  биоразнообразието на река Марица със специализирана техника. С бинокли и зрителна тръба всички участник имаше възможност да наблюдава птичата фауната в района на реката, а разходката по брега на влажната зона беше както приятна, така и полезна. Малък корморан, зеленоглава патица, зимно бърне и речна чайка са видовете, които учениците наблюдаваха с вълнение. За други видове, обитаващи реката и влажните зони в страната, те научиха от разказите на експертите от двете организации и предоставените информационни материали.

Изнесените презентации бяха насочени към темата на екологичния празник за 2020 година „Влажни зони и биологично разнообразие“. Експертите обясниха на младите хора, че влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност, но за сметка на това са изключително богати на биологично разнообразие и животът в тях процъфтява. Загубата им е тенденция в световен мащаб, а основните причини за това са отводняването и пресушаването за целите на селското стопанство или строителството,  замърсяването, прекомерната експлоатация на ресурси (напр. свръхриболов), навлизането на инвазивни видове и климатичните промени.

Инициативата цели да провокира в младите хора любов към природата и отговорното отношение към нея. Това е част от всички планирани мероприятия с деца, ученици и студенти през годината от РИОСВ – Пловдив, свързани с екологичното образование и повишаването на екологичната култура.