Ферхан Хасан, Община Дългопол: Децата от Община Дългопол празнуват Денят на детето с наситена от мероприятия програма

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Ферхан Хасан, началник отдел „Хуманитарни дейности“ към Община Дългопол в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Как децата в Община Дългопол ще посрещнат 1-ви юни и ще отбележат Денят на Христо Ботев?

Ферхан Хасан: Децата от Община Дългопол празнуват 1-ви юни с наситена от мероприятия програма. Имаме и две училища, които носят името на Христо Ботев. Едното е в село Партизани, а другото в село Цонево. И двете училища днес празнуват Денят на детето и патронният си празник заедно.  Днес е и последният учебен ден за децата, които са до 4-ти клас. В тази връзка Общината е организирала празнична програма в град Дългопол. В 9.30 започна празника със стационарна експозиция на самолет „Миг“, която децата посетиха и бяха запознати със самолета от кмета на община Дългопол, който е бивш авиатор. След това ги очакват различни мероприятия и игри като: „Природата чиста и красива“, „Тебеширени рисунки върху асфалт“, открита е и арт работилница, също и „Аз карам велосипед – последвай ме!“ – състезание за майсторско управление на велосипеди от деца. В 13.00 часа програмата ще продължи с детско шоу с деца от град Варна, което включва музикални игри, жонглиране и други забавления. Празникът ще завърши с турнир по футбол за деца, в който ще участват 4 отбора от училищата на Дългопол.

Фокус: Колко деца завършват тази година на територията на общината?

Ферхан Хасан: Изпращаме 71 абитуриенти тази година. На територията на Община Дългопол функционират 7 училища, от които 2 са средни. Двете училища „Климент Охридски“ в град Дългопол и „Назъм Хикмет“ в село Медовец тази година общо завършват 71 ученика. Седми клас т.е. основното си образование завършват 150 деца. Първата си учебна година завършиха 129 първокласници, а през новата 2018/2019 година очакваме 147 деца да престъпят за първи път прага на училищата.

Фокус: Какви са специалностите по които се обучават?

Ферхан Хасан: От тази година в основно училище „Христо Ботев“ ще има прием за две нови паралелки със специалност „Текстообработване“, която е с двугодишен курс на обучение. По традиция и тази година има специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ в СУ в град Дългопол. От курортният комплекс „Албена“ АД проявяват голям интерес по отношение на тази специалност и са изпратили писмо, в което съобщават, че са много доволни от възпитаниците на училището с тази професия и от партньорството с Община Дългопол. Също така, в средното училище в града има и нова специалност с една паралелка „Икономическо и информационно осигуряване“, а  по традиция има и „Обществени науки“ и „Хуманитарни науки“ по една паралелка. В село Медовец в СОУ „Назъм Хикмет“ има една паралелка с хуманитарен профил. Това са специалностите, по които се обучават децата на територията на общината.

 

Фокус: Благодаря Ви!

 

Милена СТОЕВА