Фестивален, винен и събитиен туризъм представя Велико Търново  на  „Ваканция и СПА Експо“ 2020

Община Велико Търново

Велико Търново. Нови възможностите за винен, фестивален, събитиен и поклоннически туризъм в старата столица и региона ще представи Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ на Международно туристическо изложение  „Ваканция и СПА Експо“ 2020.  Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново управителят на предприятието Борислав Йорданов. Той уточни, че тяхното съчетание с уникалното културно-историческо наследство ще са заявката на духовната и историческа столица на България за най-добра целогодишна дестинация за културен туризъм.

37-ото издание на туристическата борса „Ваканция и СПА Експо“ се провежда от днес до 15 февруари в Интер Експо център, София. Борсата се организира от  ПРИМ ЕКСПО и се провежда под патронажа на Министерство на туризма, в партньорство със Столична община, БТК, БХРА, БАТА, АБТТА, БУБСПА, Софийски съвет по туризъм.

Общинската туристическа агенция „Царевград Търънов“ се представя на изложението с щанд от 35 кв. м., на който за първи път се показват и регионални дестинации за винен туризъм. Винарните и бутиковите изби ще се презентират с дегустации и предложения за турове, съчетаващи енотуризъм с културно-познавателни маршрути във Велико Търново  и региона.

Акцент на „Ваканция и СПА Експо“ 2020 ще са фестивалите многобройните културни събития и национални чествания, на които Велико Търново ще е домакин през годината. Най-значими сред тях са ХVII-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ (23-25 април); Международният фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“ (26-28 юни); Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi summer music (11-23 юли); десетото издание на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите (19-22 септември), националните чествания за 835 години от въстанието на Асен и Петър и възобновяването на българската държава и др.

Официално на туристическата борса ще бъде обявена и програмата на „Сцена на вековете“ 2020. Летният оперен фестивал ще отбележи 35 години от създаването си с богата програма и престижно международно участие. В продължение  на два месеца на откритата сцена на крепостта Царевец свои продукции ще представят държавните опери от Бургас, Русе, Стара Загора, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново, Театрално-музикален продуцентски център Варна, а специален гост ще е Фестивал „Пучини“ -Торе дел Лаго (Италия).

По повод юбилея фестивалът ще започне с българско заглавие – операта „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров, която ще има два спектакъла на 10 и 11 юли. В афиша на музикалния форум са оперите „Трубадур“ от Джузепе Верди (18 юли), „Ловци на бисери“ от  Жорж Бизе (25 юли) и оперетите „Прилепът“ от Йохан Шраус (31 юли)  и „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах ( 26 август).

За първи път на откритата сцена в крепостта Царевец ще гостува един от значимите световни оперни форуми – италианският Фестивал „Пучини“, който ще представи на 8 август една от най-популярните опери на всички времена – „Мадам Бътерфлай“.

„Сцена на вековете“ 2020 ще завърши на 3 септември със симфоничен концерт „Девета симфония от Лудвиг ван Бетховен“, който ще бъде дирижиран от маестро Йордан Камджалов.

Рени АТАНАСОВА