Фестивалът на детската книга в Сливен приключва с награждаване на участниците в националния конкурс за рисунка „Да уловиш звезда” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Едно невероятно пътуване във времето”

Третият, последен ден на XXI Национален фестивал на детската книга започна с представяна на  носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2019г. Тази година наградите бяха за  Елена Павлова – носител на националната награда в категория „Автор”, Виктор Паунов – в категория „Илюстратор” и Ателие за българска детска литература „Горната земя” в категория „Издателство”. Първия носител на наградата на детското жури в категория „Автор” е писателят Явор Цанев.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Две премиери на нови книги са включени в програмата на третия ден от фестивала.

В  ДГ „Божур” ще се състои премиера на книгата „Ментолчо” на Лили Спасова.

От 10:30ч. в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Едно невероятно пътуване във времето” и концерт.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са

наградени 40 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет – сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 300 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18.участника. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди – таблети, за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс – раздели „поезия“ и „проза“ и в пленера за детска рисунка.

В концерта със свои изпълнения ще се включат вокален състав „Бижу” – гр.Ямбол с художествен ръководител Павлина Христова, вокална група „Славейче”–гр.Сливен, балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева.

 

От 11:00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител” 1, ще започне представлението „Котаракът в чизми” на театрална къща „Мариета и Марионета”

При дъждовно време представлението ще се състои в зала”Май”. От 12:30ч. на откритата сцена на бул. ”Цар Освободител” 1 ще се състои забавна игра с награди ”Кажи ми любимото със стихотворение” и заключителният концерт на фестивала с водещ актьорът Вангел Апостолов. В концерта ще се включат: вокална група „Ритъмчета” с ръководител Елена Пеева, вокален състав „Бижу” – гр.Ямбол с художествен ръководител Павлина Христова, вокална група „Славейчета” – гр.Сливен и децата от клуб по спортни танци при Военен клуб –Сливен с ръководител Али Мехмедов.

От 13:00ч. в камерната зала на Драматичен театър „Ст.Киров” ще се състои премиера на книгата „Приказки от планината” на Иво Сиромахов. Поради големия интерес към книгата от 14:00ч. ще се проведе втора среща с деца.