Иванка Чакалска, кмет на Крупник: Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“ показва, че традициите на кукерството ще са живи и занапред

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Иванка Чакалска, кмет на село Крупник в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин. 

Фокус: Г-жо Чакалска, тази година село Крупник стана големият победител на фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“. Какво е за Вас това признание?

Иванка Чакалска: Аз съм изключително доволна от представянето ни в тазгодишното издание на фестивала „Симитлия – древната земя на кукерите“ и спечеленото първо място „За цялостно творчество“. Високото отличие, което ни отреди журито е признание за всички в групата, които взеха участие в този грандиозен празник. Както каза председателят на журито, тази година не е имало затруднения по отношение определянето на победителят. За мен лично това признание е израз на задоволство. Това, че нашата група се е представила най-достойно е израз на гордост, защото както и преди сме говорили ние, крупничаните, повече от 100 години съхраняваме изконните традиции на кукерството, които се предават на младото поколение. Освен това отличието, което получихме е израз на благодарност към всички участници за това, че с внушителното си представяне те прославят село Крупник и Община Симитли.

Фокус: Вие самата също участвахте в игрите и бяхте рамо до рамо със своите съграждани. Мислите ли, че това ги мотивира още повече, за да се представят толкова добре?

Иванка Чакалска: Аз от малка съм закърмена с кукерските традиции, затова за мен е удоволствие да бъда рамо до рамо с участниците. Не мисля, че моето участие бе допълнителен стимул за тях, за да се представят така блестящо просто на тях кукерските игри са им заложени „в кръвта“, както се казва. Всички те са потомци на традициите.

Фокус: А с какво според Вас Крупник изпъкна спрямо останалите участници?

Иванка Чакалска: Спрямо другите групи, Крупник изпъкна първо с голямата численост на групата. Второ, може би най-важно според мен, имахме най-много на брой – 50 бабугери с кожи. Всички те бяха изключително внушителни. Трето – имахме най-много баби и старци, които се отличиха с уникални ризи, пояси, калпаци, потури и така нататък, каквито в другите групи рядко се срещаха. Освен това най-възрастният участник, който игра във фестивала също бе от нашата група. Това е баба Спаса от Крупник.

Фокус: А какво казаха всички в групата след края на фестивала? Как се чувстваха и най-вече как приеха наградите, които получихте?

След края всички ликуваха. Изключително доволни останаха от това първо място тази година, затова, че то не бе поделено с никой друг, а бе само наше. Всички казаха, че от няколко години насам това представяне е най-внушителното и достойно представяне.

Фокус: Мислите ли, че с участието си във фестивала затвърдихте думите си, че традициите на кукерството ще са живи и занапред?

Да, отново потвърждавам, че традициите на кукерството ще са живи и занапред. Потвърждавам и това, че ще е жив и духа на крупничани.

Фокус: Тази година вдигнахте много „летвата“ с представянето си. Какво да очакваме от Вашата група на 16-ото издание на фестивала – ще заложите на традициите или ще се опитате да вкарате и иновации?

Иванка Чакалска: Задължително ще участваме на 16 фестивал и съм сигурна, че пак ще се представим много подобаващо. По-вероятно е да продължим да представяме българщината на младите и да пазим изконните традиции.

Фокус: За финал какво искате да кажете на организаторите на фестивала, но и на кметът Апостол Апостолов?

Иванка Чакалска: Искам да благодаря на организаторите за перфектните условия, които създадоха, за да може фестивалът да протече спокойно и безпроблемно. Благодаря и затова, че дадоха награда „За принос в организацията и развитието на фестивала“ – в памет на Виолета Айкова, която беше един страхотен организатор. Радостно е, че това отличие отново бе дадено на нашата група. Благодаря и на обединителят на жителите на Община Симитли – Апостол Апостолов. На него искам да пожелая да бъде здрав и упорит, да продължава да работи за развитието на общината с този висок професионализъм. Понеже той е истински родолюбец, той желая му да продължава да съхранява всички традиции в Община Симитли.

Ливия НИНОВА