Фестивал  „Етноси, багри и котленски килими“ започва край Котел

Фестивал  „Етноси, багри и котленски килими“ ще се състои от днес до 30 юни в парк „Изворите“ край Котел. Това съобщиха от пресцентъра на Община Котел.

Целта на фестивала е да покаже мира и хармонията, в които живеят четирите етноса в общината.

Фестивалът представя занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани котленски килими, демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.

Откриването е днес от 19.00 ч. с концерт на НУФИ „Филип Кутев“, Цветелина Христова и Деси Добрева. Във втория ден ще има Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. От 11 часа ще отворят врати импровизираните „Села на етносите“, в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи. Ще има концерти на амодейни състави от гостуващи и местни читалища, рок група „Крос“, ансамбъл „Българе“, рок група „Сигнал“ и др.
В рамките на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“.

В последния фестивален ден ще има образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца, а закриването ще бъде от 14.00 часа.
За пръв път в тазгодишното издание ще има фермерски пазар и ястия по автентични български рецепти от 18 век.