Фестивал разкрива тайнствата на старите занаяти в Благоевград

Благоевград. За втора поредна година Благоевград е домакин на „Занаят фест“. В рамките на три дни, жители и гости на областния център могат да се запознаят в детайли с български традиции, бит и култура. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

„Занаят фест“ се провежда на площад „Македония“ до 6 май.

Инициативата има за цел да провокира интереса на деца и хора от различни възрасти към българските занаяти, традиции и култура, както и тяхното съхраняване.

В рамките на фестивала ще бъдат представени занаяти като звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, накити, изработка на български народни инструменти, демонстрация на точене на кори.  и др.

В програмата са включени и Фермерски игри.  Участниците ще имат възможност да усвоят умения като стреляне с прашка, коване на пирони, стрелба с лък,”зеле и бъчва”, мерки, ходене на кокили, дърпане на въже и др.

По време на фестивала, в Благоевград ще гостува и „Пътуващо читалище“. То представлява 50-местен автобус, преобразен в място, което разкрива моменти от минало и история на нашите предци. Ще бъде представена и изложбата „Български бит”, която ще „разходи“ публиката из всички етнографски области. Организаторите са подготвили и играта „Познавам ли моята България?”, която цели да провокира интереса на децата към културно-историческото наследство и природните забележителности на България.