Филип Попов, народен представител от БСП „Лява България”: Годината беше много динамична, с редица сътресения на политическия хоризонт

Филип Попов, народен представител от БСП „Лява България” в интервю за Радио „Фокус”-Видин

Радио „Фокус”-Видин: Г-н Попов, каква е Вашата оценка на изминалата политическа година? Какво успяхте да свършите и какво-не?
Филип Попов: Годината беше много динамична, с редица сътресения на политическия хоризонт, както и на икономическия. Редица неща успяхме да направим като парламентарна група през изминаващата вече година. Факт e, че нашите законопроекти съставляват повече от половината от всички законопроекти, които са внесени на ниво парламентарни групи. Успяхме неколкократно да предложим нашата политика през различните закони, разбира се тя не се прие. Единият от законите е за управление на публичните, държавни и общински предприятия. С него целим едно – по-добър контрол и достатъчна отдалеченост на политическата конюнктура на управляващите тези предприятия. В крайна сметка една печалба на тези държавни общински предприятия ще създаде работни места и ще възроди икономиката в редица изостанали региони, какъвто е и нашия видински регион.
Успяхме да предложим нашата теза за прогресивното подоходно облагане, но справедливо. Подоходно облагане в тази политическа обстановка, която е в момента в България. Редица други закони в социалната сфера. Искахме повишаване на майчинските, искахме повишаване на минималната работна заплата. Борихме се за тези социални придобивки. За съжаление не срещнахме подкрепа в управляващото мнозинство и за това се стигна и до тази ситуация. Очевидно е, че управляващите като че ли през този сезон съвсем загубиха връзката между управлението на страната и властта и развитието на страната и реалния живот на всеки един българин. В България повечето от хората живеят в една изключителна бедност. Безработицата расте, демографската катастрофа е факт вече в България и нищо не се направи по този въпрос, въпреки че по наше предложение приехме стратегия, която възложихме на правителството в оставка. Стратегия за краткосрочни и средносрочни мерки за справяне с демографската криза. Нищо, за съжаление, не се направи по този въпрос до този момент. В крайна сметка българите показаха своето отношение към една такава безпринципна политика и коалиция с вота си на президентските избори. Нашето становище категорично е, че тя трябва да бъде сменена, има алтернатива и тя е БСП. За това се борим да покажем, да обясним защо сме алтернатива и в какво се състои тази наша алтернативност. Повече справедливост, по-голяма социална ангажираност на държавата към всеки един българин и политика за изравняване на регионите в България. Защото има страшен дисбаланс в развитието на регионите. За съжаление Видин е отново на дъното на таблицата по всички показатели – трудова заетост, инфраструктура, икономика. Това трябва да се промени, защото в крайна сметка България като страна член на ЕС, а и на НАТО е член на тази Европа, която е Европа на регионите. Но няма, за съжаление, в България политика за регионите или тя е сведена до политика на големите градове, до политика единствено на прокарването на такива обръчи от фирми, покрай влстимащите, които да завземат повече от държавата и от всеки един от нас.
Радио „Фокус”-Видин: Как ще продължи работата Ви през следващата година?
Филип Попов: До приключването на този парламент, не мисля, че може да свърши нещо задълбочено и някаква съществена реформа. Категорично този парламент е изчерпал кредита на доверие, няма моралните основания да извърши някаква такава радикална промяна. Разбира се законодателно трябва се работи, защото има закони и законопроекти, които трябва да бъдат ратифицирани. На тези закони ние също държим – някои промени в гражданско-процесуалния кодекс, с които ще се облекчат взаимоотношенията между държавата и нейните граждани. Това е в оставащото време на този парламент. Разбира се предстоят избори, предстои следващото Народно събрание да направи промените в изборния кодекс, след една широка обществена, но и експертна дискусия по отношение на това коя избирателна система е най-подходяща за условията на България. Смесена ли ще бъде, мажоритарна ли ще бъде, на колко тура, пропорционална с мажоритарен елемент – трябва да видим на практика и във времето и хоризонтите, които има пред следващото Народно събрание коя система България трябва да приложи. Очевидно е, че голяма част, не всички, разбира се, от българските граждани искат тази промяна. За мое съжаление мисля, че тази промяна не би довела до някакво качество в живота на всеки един от нас. Но в крайна сметка „глас народен, глас Божи”, трябва да се съобразим с него и мисля, че ще се съобразим с резултата от референдума такъв, какъвто е. Ще се съобразим, разбира се, при спазване на всички закони и Kонституцията на Р България по отношение на неговата задължителност и по отношение на неговите резултати за развитието на България.
Галя ОКОВСКА