Филип Попов: При управление на „БСП за България“ държавата ще има специално внимание към Видин и областта

 

Филип Попов, водач на листата на БСП за Видински избирателен район, в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: За Предизвикателствата пред БСП в предстоящата парламентарна кампания ще говорим в следващите минути с  Филип Попов, досегашен народен представител от БСП лява България и водач на листата на социалистите във Видински избирателен район. Г-н Попов, чувствате ли се подготвен, за да оглавите партийната листа.

Филип Попов: Да, чувствам се достатъчно подготвен. Аз бях в 42-та редица от тура, в 42-я парламент бях народен представител, за кратко време в 43-я парламент, както анонсирахте, в опозиция. Много добре познавам региона. В БСП съм повече от 11-12 годни, водил съм редица кампании и за местните, и националните избори. Познавам проблемите на региона, на Видинска област. Тя е един от най-тежките региони, най-бедният, с най-голям ръст на безработицата, демографската катастрофа тук е ужасяваща. Има за какво да се борим, не само аз като водач на листата, а и цялата листа, която е „БСП за България“. Надявам се и водачите на нашите опоненти също да оценяват проблематиката на Видинска област и да заложат в платформите си по-специфични критерии, по-голям фокус на държавата към Видинска област.

Водещ: Безспорно водачът на листата е много важна фигура за всеки избирателен регион, но са важни и хората, които ще го следват. Какви личности ще бъдат те във Видин?

Филип Попов: Предстои Областен съвет, който да определи останалата част от листата. Миналата събота имахме Национален съвет, на който се определиха водачите, прие се решение водачите на листите за всички области, както и позицията на коалиционната и гражданската квота. Във Видин тези позиции са  съответно 3-та и 7-ма, дължината на листата е два пъти дължината на мандатите. Тоест 8 кандидати ще има във  видинската листа. Но предстои да имаме Областен съвет и Национален съвет в неделя, където окончателно ще се утвърдят листите. Голяма част от кандидатите за листи във Видин са партийни членове, имаме  разбира се, и такива, които не са партийни членове,  гражданска квота  коалиционен партньор, но предстои да видим какво ще реши Областният съвет на заседанието си.

Водещ: Ако има ключова дума за БСП в тази кампания, струва ми се, че тя е „промяна“, поне такива бяха посланията от страна на Социалистическата партия. От тази гледна точка да очакваме ли изненади и в хората, които ще бъдат включени в листата за Видински район?

Филип Попов: Надявам се да има такива изненади в положителен аспект. Промяна наистина е ключовата дума, но според мен има още една ключова дума – „алтернатива“. Ние доказахме, в този парламент, че ние сме алтернатива. Това го доказваме с нашата платформа и това, което предлагаме в нея – растеж и развитие на България, на икономиката, работни места, справяне с демографската катастрофа, битова престъпност, енергетика и т.н. във всеки един сектор – конкретни неща.

Водещ: В началото на разговора ни вие споменахте част от сериозните проблеми, с които се сблъсква днес Видинска област. Какъв ще бъде акцентът, който ще поставите в кампанията си?

Филип Попов: Основният акцент е развитие и изравняване на дисбаланса в развитието на регионите. Както казах, повече държава във Видин и във Видинска област, специално отношение към тези региони. Тук говоря за целия Северозапад, не само за Видин, защото във Враца, и в Монтана ситуацията не е много по-розова, отколкото е при нас, във Видин. Специално отношение на държавата, на европейските институции, на всеки един народен представител, за да се борим за промяна към по-добро развитие на този регион. Хората от този регион го заслужават. Това са трудолюбиви, честни, достойни българи и мисля, че държавата трябва в крайна сметка да обърне наистина внимание на този регион. Аз като народен представител във вече приключилия парламент бях в опозиция, но с всичките си сили, средства и законови действия се стараех да подпомогна този регион, и ще продължа тази борба, разбира се, и в следващия парламент, ако бъда избран от моите съграждани.

Водещ: Хората сякаш се наслушаха на обещания още преди да е започнала официално предизборната кампания. Смятате ли, че това ще направи кампанията още по-трудна –  избирателите по-трудно ще ви вярват, след като се наслушаха на достатъчно обещания от всички партии?

Филип Попов: Разбира се, именно затова ние не даваме като останалите политически сили обещания на широко и с „голямата кошница“. В платформата има конкретни неща. Заложени са не само неща, които предстоят да се случват и в икономика, и в енергетика, здравеопазване, образование, а е и посочен пътят, по който те да се случат. Разбира се, тук на регионално ниво, ние ще имаме наша регионална платформа, касаеща Видинска област. Тя в общи линии ще преповтори националната ни платформа за развитие в икономика, в индустрия, в селското стопанство, разбира се, но тя ще остане и отворена, защото в хода на кампанията всеки един гражданин, с който аз ще се срещна, с който колегите ми от листата ще се срещнат, ще има идеи и начини за тяхната реализация, което е наистина важно. И се надявам дори и останалите политически сили да приемат нашите идеи, защото те в крайна сметка са за  развитие на Видин и на Видинска област. По този начин ние целим да достигнем до всеки един жител във Видинска област, до  всеки един човек, за да може той лично да бъде ангажиран с  тези идеи  и послания, да се чувства съпричастен към тяхното изпълнение, разбира се. А ние ще  бъдем отговорни за тяхното изпълнение –  цялата листа, партията тук във Видин и на национално ниво. Освен това, в националната платформа има специално отделено внимание на Северозапада, на Видин, на тези изостанали региони, което е един отличен знак за хората от този регион, че при едно бъдещо управление на „БСП за България“ ще има специално внимание на държавата към Видин и към Видинска област, което е крайно време вече да се случи.

Водещ: Според някои анализатори обаче, предизборната програма на БСП е твърде всеобхватна, твърде дългосрочна. Дават се обещания, които реално не могат да бъдат изпълнени дори в рамките на един цял мандат. Как коментирате тези своеобразни упреци?

Филип Попов: Разбира се, че ще има упреци от наши „доброжелатели“, защото ние предлагаме план за развитие на България. От ГЕРБ предлагат доктрината на Борисов. Виждате самата разлика и егоцентризма на ГЕРБ, ние видяхме докъде доведе това в управлението, в което те бяха на власт. Естествено, че в тази платформа ще заложим един по-дълъг хоризонт. Именно затова тя е обективна, тя е реална. Ние не обещаваме за една седмица България да стане Швейцария, но с заложени именно тези постепенни стъпки във времето, които следва да се спазват, дори не само от БСП като един бъдещ – надявам се субект в управлението на държавата, а и от по-следващите, защото това в крайна сметка касае развитието на България.

Водещ: ГЕРБ ли остава основният ви конкурент в предстоящите избори?

Филип Попов: Да, към този момент ГЕРБ се очертава като наш основен конкурент. Но в същото време, наш пък основен поддръжник е българският народ. И с него мисля, че няма кой да ни бъде конкуренция.

Водещ: Социолозите казват, че не е важно на тези избори коя от двете основни политически сили ще бъде първа или втора, важно е коя ще успее да сформира кабинет. Ще има ли достатъчно подкрепа БСП, за да сформира такъв кабинет?

Филип Попов: Предстои да видим крайните резултати и тогава ще коментирам и за бъдещия кабинет. Още е рано.

Росица АНГЕЛОВА