Фионера Филипова, директор РИМ-Видин: Очакваме над 4 000 видинчани да посетят историческите ни обекти в нощта на музеите

Разговаряме с Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей – Видин

Радио „Фокус”: Какво сте подготвили за Деня на музеите?

Фионера Филипова: За Деня на музеите Регионален исторически музей – Видин е подготвил лектория съвместно с Института по балканистика и с Центъра по тракология „Александър Фол”, която ще се състои на 16 май от 14,30 ч в Конферентния център на областната управа. Ще гостуват двама лектори – гл.асистент д-р Пламен Петков, който е от Видин и ще изнесе лекцията „Одриската династия” /200 г.пр.Хр. – 46 г.сл.Хр./” и гл. асистент д-р Ружа Попова с лекцията „Траките и Боспорската династия / І – ІV в. сл. Хр./. На 18 май от 17,30 часа в Художествената галерия „Никола Петров” ще бъде открита изложба съвместно с фонд „1300 години България” и Фондация „Малък Зограф” с детски рисунки. Ще бъдат представени рисунки от детски фестивали от 2013 г. до 2016 г. На 20 май в Троян ще бъде открита наша гостуваща изложба за видинските плъсти.

Радио „Фокус”: Как ще се представите на нощта на музеите?

Фионера Филипова: Нощта на музеите е определена от Министерството на културата за 20 май, събота, като обектите към Регионалния исторически музей във Видин ще работят от 18 часа до 1 часа през нощта и входът за тях ще бъде безплатен. Интересът на видинчани в тази нощ към музейните обекти е голям, близо 4000 души са разгледали музеите във Видин през миналата година в нощта на музеите. След 23 часа имаше много млади хора в музейните зали, някои с деца и дори с бебета. Очакваме и тази година видинчани да дойдат в музейните ни обекти, ще работят и крепостта „Баба Вида” и Художествената галерия „Никола Петров”.

Радио „Фокус”: Как започва туристическият сезон във Видин?

Фионера Филипова: Започва доста обещаващо, от два месеца е започнал туристическия поток към Видин. За тези два месеца има над 10 000 души, които са посетили историческите обекти. Различните туристически групи имат различни туристически предпочитания. Посещенията на групите от круизните кораби, които спират на Видинското пристанище, са определени предварително още през месец октомври, предходната година от туроператорите. Във Видин посещават замъка „Баба Вида”, поединично се посещават музеите „Кръстата казарма” и „Конака”. Подготвяме голяма изложба за замъка „Баба Вида”, която вероятно ще бъде открита в края на месец май.

Радио „Фокус”: Новият археологически сезон – какво да очакваме?

Фионера Филипова: Отново ще работим на традиционните за региона археологически обекти, подали сме за тях документи в Министерството на културата по държавната задача. Подали сме за „Рациария”, за проучвания край село Балей, като документите за тях са минали вече през секциите „Античност” и „Праистория” към Националния археологически музей към БАН, но очакваме финансирането, очакваме решението на новия министър на културата. Научен ръководител на проучванията в „Рациария” отново ще бъде доц.Здравко Димитров, гл.асистент д-р Георги Иванов и гл.асистент д-р Таня Христова, заедно с консултант доц. Стефан Александров са научните ръководители на на разкопките край село Балей. Всички археолози от Регионалния исторически музей във Видин влизат в тези два екипа.

Радио „Фокус”: Продължават ли проучванията в пещера „Козарника”?

Фионера Филипова: Продължават проучванията там, но трябва да разберем с какви средства ще разполагаме.
Анна ЛОЗАНОВА