Фолклорен фестивал  „С премяна на мегдана” ще се проведе за трета поредна година във великотърновското село Ресен

Велико Търново. Фолклорен фестивал  „С премяна на мегдана” ще се проведе за трета поредна година във великотърновското село Ресен. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от НЧ „Народна просвета 1874“. Празникът тази година ще се състои на 21 юли, от 17.00 часа на открито пред читалището.  Фестивалът има за цел да популяризира българските хора, народни танци  и богатството на българската народна носия. Той не е с конкурсен характер.

В него тази година  участие ще вземат  над 160 танцьори  от 14 населени места  от 8 общини.  Участниците във фолклорния фестивал  ще преминат през два етапа – представяне на автентично хоро, характерно за етнографската област на клуба-участник; и обработен фолклор – хореографска разработка на едно или повече хора от една етнографска област.

Акцент на фестивала тази година е Мис и Мистър „Фестивал”, където участниците  ще  представят изпълнение, то  може да е танц, песен, музикално изпълнение, словесен фолклор, представяне на народна носия и др. Носителите на титлите ще получат плакет и грамота. За участниците са подготвени награда на кмета на село Ресен – за изпълнителите, танцували с най-голямо настроение, награда на НЧ „Народна просвета 1874” село Ресен – за изпълнителите с най-артистично изпълнение; награда на публиката – за изпълнителите най- бурно аплодирани от публиката.

Фестивалът ще завърши с хоротека и приятелска вечер „Под звездите в Ресен”

Празникът се организира от Народно читалище „Народна просвета 1874” село Ресен и Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак”, в партньорство с Кметство Ресен  и Община Велико Търново.

Надежда КРЪСТЕВА