Фондация „Еврика” връчи сертификати на стипендиантите за 2018-2019 г., сред които отново е свищовска студентка

Велико Търново. На официална церемония в София, фондация „Еврика” връчи сертификатите на своите стипендианти за учебната 2018-2019 г., сред които е и студентка от Стопанска академия.  Това съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. Сертификатите бяха връчени от Мария Габриел – еврокомисар за цифрова икономика и цифрово общество. Сред гостите на тържеството бяха още Таня Михайлова – зам.- министър на образованието и науката, проф. Иван Димов – съветник на министъра на образованието, ректори и преподаватели от университети на стипендиантите, членове на Съвета на фондация „Еврика”.

Вече 29 години фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международни средношколски олимпиади. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.

В десетте области на тазгодишния конкурс бяха наградени 14 студенти от десет български висши училища. За постижения в овладяването на знания в областта на икономиката, свищовската студентка Петя Маркова бе отличена с именна стипендия на името на акад. Евгени Матеев. В своето слово Мария Габриел поздрави младите хора за спечелените стипендии и подчерта, че е много вдъхновяващо да се видят толкова млади умове и таланти, за които науката е начин на живот. По думите й, те са посланици на България със силен глас и показват, че любовта към знанието, дисциплината и упоритостта са тези, които водят до резултати.

Петя Маркова – третокурсничка от специалност „Финанси”, е поредният възпитаник на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, който печели националния приз в областта на икономиката. Тя е изявен студент с отличен успех, участия в редица научни форуми и призови места от различни конкурси. Конкурсът на фондация „Еврика” за именни стипендии е първата за Петя национална надпревара, и тя печели първото място, конкурирайки се със свои колеги от икономически специалности в различни български университети с есе на тема „Моето бъдеще на специалист – мечти, планове и реалност”.

На официалната церемония по връчване на сертификатите в София, свищовската студентка бе придружена от гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” в Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при Стопанска академия.