Фондация GLAS ЛГБТИ/лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора/ кани пловдивчани на специална кино вечер

Пловдив. Фондация GLAS на ЛГБТИ /лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора/ кани пловдивчани на специална кино вечер, посветена на темата за разкриването и силата да бъдеш себе си. Това съобщиха за Радио „Фокус”- Пловдив от Фондацията. В рамките на събитието ще бъде представен документалният филм „Да се разкриеш“ (2018) на френския режисьор Дени Паро. Лентата е сбор от автентични видео записи, подбрани от интернет, на тийнейджъри и деца, които за първи път споделят с родителите си за своята сексуална ориентация и/или полова идентичност. Филмът беше представен за първи път на голям екран в София в рамките на съвместната инициатива „Кино и пол“ на Фондация GLAS и София Филм Фест 2019 през март. Кино творбата участва в редица международни фестивали и е отличена със специална награда на Международния филмов фестивал във Варшава, Полша.
„Филмът изпраща едно изключително важно послание за разбиране и приемане, което искаме да пренесем и извън София, за да отворим диалог както с местната ЛГБТИ публика, така и с всички граждани на Пловдив, който винаги се е гордеел със своя дух на откритост и мирно съжителство между различни етноси и малцинства. Посланието обаче придобива още по-голяма значимост на фона на тревожното нарастване на езика на омраза и заплахите за физическо насилие срещу ЛГБТИ общността, които през последните няколко месеца започнаха да придобиват истерични размери и да опетняват доброто име на града“, коментира Симеон Василев, председател на Фондация GLAS.

Преди прожекцията Фондация GLAS в партньорство с Британския съвет ще представи за първи път у нас и 5 късометражни филма от Великобритания на ЛГБТИ тематика. Кратките кино произведения са част от програмата на ЛГБТИ кинофестивала BFI Flare, който се организира всяка година в Лондон от Британския филмов институт.

Специален гост на прожекцията в Пловдив ще бъде Ребека Уолтън, регионален директор за ЕС на Британския съвет, която ще открие вечерта и ще представи късометражните филми в селекцията.
Събитието ще се състои на 16 април, от 19:00 ч., в кино „Лъки“, а след него ще се проведе разговор между представители на Фондация GLAS и зрителите относно темите, засегнати във филмите.
Фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society) e неправителствена организация, основана през 2014 г., която цели да допринесе за позитивна промяна в живота на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора в България, осигурявайки пълно равенство и закрила от всички форми на дискриминация. Мисията на фондацията е за пълно участие на ЛГБТ хора във всички аспекти на живота и обществото.
Така, въпреки нестихващите скандали в Пловдив около проекта на GLAS, финансиран със 7000 лева от Общинската фондация „Пловдив 2019”, като част от събитията от ЕСК, изявите на гей обществото започват. Предвидена е още и изложба на балканските гей прайдове.