Фотографът Владимир Спасов представи изложба във Варна на изчезващите морски фарове от Ахтопол до Шабла

Фотографът Владимир Спасов представи изложба във Варна на изчезващите морски фарове от Ахтопол до Шабла. Пред Радио „Фокус“ – Варна той разказа, че идеята за проектът се е родила през 2014-та година и близо 5 години по-късно, тя вече е реализирана.

Владимир Спасов, коментира, че в 21-ви век, технологиите напредват, а с навлизането и на сателитната навигация, тези обекти са обречени на изчезване. „В България все още работят, но и тук тяхната съдба ще е същата. Именно затова реших, че е хубаво да бъдат запечатани, защото нашите фарове са с изключително интересна архитектура и всичките са различни – няма нито един да се повтаря“, каза още фотографът.

В проекта са включени най-старият български морски фар в Шабла, фарът на Маслен нос, който наподобява средновековна крепост и приличащият на летяща чиния фар в Каварна, който също вече е в историята. Част от фаровете са във военни поделения, а един от тях се намира в резиденция Евксиноград. Към днешна дата фарът в Царево вече е подменен с бронзова фигура на тракийска богиня, летящата чиния е станала пластмасов силоз, а старият фар на нос Галата е на път да бъде погълнат от свлачище.
Десислава ВАСИЛЕВА