Фотодокументална изложба във Велико Търново разказва за живота по време на Втората световна война

Велико Търново. Фотодокументална изложба в старата столица разказва за живота по време на Втората световна война. Експозицията „Победа и погром, величие и надежди“ се намира във фоайето на Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“ и е посветена на 100-годишнината от историческия акт, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя съдържа 24 информационни табла от фонда на Държавна агенция архиви.

Паната съдържат богат снимков материал и автентични експонати. Изложени са документи, фотоси и други материали от 24 държавни архива, представящи българската армия в епизоди от живота на фронта.
Изложбата проследява развитието на бойните действия и приключването на войната. Акцентът пада върху малкия човек в голямата война, делниците и празниците на обикновения войник, грижите за болните и ранените, съдбата на българските и чуждите военнопленници. Специално място е отделено на българската армия, нейните военноначалници и епизоди от живота на фронта. Показани са особено ценни документи, сред които са Тайната конвенция на България и Германия за влизане на страната ни във войната на страната на Централните сили, укази на цар Фердинанд за ратифицирането на Ньойския мирен договор, бойният дневник на ген. Владимир Вазов, от който е взет и цитатът за заглавие на изложбата.

Всеки, който желае да разгледа експозицията, може да го направи до края на седмицата.

Луиза ТРАНЧЕВА