Фотоизложба по повод 141 години от Освобождението на България представят в Габрово

Габрово. В града ще бъде представена фотоизложба на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ по повод 141 години от Освобождението на България. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Музея. Експозицията, носеща наименованието „И днес йощ Балканът…“, ще бъде открита от 15.00 часа. Ще бъдат представени 44 творби на 20 автора и може да бъде разгледана до края на месец март.
Фотоизложбата е в резултат на обявения на 17 март 2016 година от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ национален фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“, посветен на 60 години от създаването си. Разположен на самия театър на военните действия, музеят обхваща района на историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война от 1877/78 г. Целта на конкурса бе да се разкаже за историята и развитието на Национален парк-музей „Шипка“ и да се опише със средствата на художествената фотография това изпълнено с исторически събития, патриотизъм и красива природа място.
В конкурса участваха български фотографи – професионалисти и любители, без възрастови ограничения, за да се насърчат за изява младите фотолюбители. Жури определи най-добрите творби, които да бъдат включени в представителната изложба. Конкурсът се проведе под егидата на Министерството на културата и съорганизатор – Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.
Журито класира на първо място творбата “Пазители” на Веселин Бонев, на второ място творбата “Скреж – 2″ на Калин Недков, третото място бе отредено на Ирена Пейчева за творбата “Залез – 2″. Присъдени бяха и две поощрителни награди на Деян Косев за творбата “Битката” и на Кольо Пейчев за творбата “На Шипка всичко е спокойно – 3″.
Надежда КРЪСТЕВА