Фотоси от старо Търново, реликви от Учредителното събрание и художествени визии на Великите народни събрания представят в центъра на града

Велико Търново. Фотоси от старо Търново, реликви от Учредителното събрание и художествени визии на Великите народни събрания представят в центъра на града. Всички те са част от документална изложба, посветена на 140-годишнината от Учредителното събрания и приемането на Търновската конституция, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново доц. д-р Светла Атанасова, един от кураторите. Тя уточни, че експозицията се състои от 18 визии. Оригинални фотоси представят старо Търново, сградата на бившия Конак, където се свиква Учредителното събрание, както и графики от вътрешната уредба на заседателната зала. „На 9 от паната специално място е отредено и на основните фигури – на ораторите, на представителите на либералното и консервативното течения, които се оформят по това време. Там са и маслените портрети на Екзарх Антим I, на Петко Славейков, на Петко Каравелов, Драган Цанков, Григор Начович и други. Показали сме и реликви от самото събрание – дневници, правилника за вътрешния ред, Конституцията, бронзовия звънец с посвещение, държавните гербове“, допълни доц. Атанасова. Тя уточни и, че оригиналите на всички тези предмети се пазят в музей „Възраждане и Учредително събрание“. „Идеята за Търново като люлка на българската държавност е доразвита с отделни художествени визи – 8 на брой, които са посветени на всички  Велики народни събрания, провеждани в Търново – 1-то, 3-то, 4-то , 5-то и 7-мо“, разказа още кураторът.

Изложбата е подготвена от д-р Светла Атанасова, Боряна Боянкниска и Станислава Ботева. Тя ще остане пред Факултета по изобразителни изкуства на улица „Независимост“ до 20 април, когато приключват официалните чествания.

Луиза ТРАНЧЕВА