Франц Кадири, Фондация „Пловдив 2019“: Доброволците са нашето лице при реализирането на проекта „Европейска столица на културата“

снимка: Лина Кривошиева, Фондация "Пловдив 2019"

Франц Кадири, координатор доброволци и регионални връзки във Фондация „Пловдив 2019“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за предстоящото обучение на доброволци в Дома на културата Борис Христов“ и за цялостната роля на доброволчеството при реализирането на проекта „Европейска столица на културата“.

 

Фокус: Г-н Кадири, Фондация „Пловдив 2019“ организира безплатно обучение за доброволци, което има за цел да запознае участниците със същността на работата на доброволеца в проекта „Европейска столица на културата“. Ще споделите ли повече информация за предстоящото двудневно обучение?
Франц Кадири: Обучението на доброволци ще се проведе на 23 и 24 ноември в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив, в два идентични модула. На 23 ноември събитието започва от 14.00 и продължава до 18.00 часа, а на 24 ноември – от 10.00 до 14.00 часа. Целта е да се придобият практически умения за работа „на терен“ и работа в екип в контекста на инициативата „Пловдив-Европейска столица на културата 2019“. Както знаете, събитията през 2019 година ще бъдат мащабни. Целта ни е да включим максимален брой хора, независимо от тяхната възраст, социално положение и интереси.
Фокус: Да уточним – това е обучение за хора, които тепърва стават доброволци или на вече действащи доброволци?
Франц Кадири: Нашата цел е по време на тези обучения да участват както хората, които са били, така и хора, които не са били доброволци до настоящия момент. Мисията ни сега е по някакъв начин да направим връзка между тях, за да може имащите опит да се запознаят с тези, които нямат. Искаме да приобщим хората заедно. На този етап тенденцията при доброволчеството в България е доброволците да бъдат предимно млади хора в ученическа или студентска възраст. Желанието ни е да се включат и хора в работоспособна възраст, пенсионери или хора, които вече не работят. Искаме техният опит, съчетан с ентусиазма на младостта, да бъде движеща сила в този процес.
Фокус: Каква ще е формулата да постигнете успех в това начинание – включването на по-възрастни хора?
Франц Кадири: Фондация „Пловдив 2019“ си партнира с много местни и национални организации, работещи с доброволци. Организираме различни срещи в пенсионерските клубове, опитваме се по време на наше събитие да ги поканим, да дойдат, да видят и да се запознаят с дейността ни. Когато говорим с хората, идващи при нас като доброволци, ние ги приканваме да запознаят своите близки и приятели с това какво правят и да ги амбицират да участват в организираните събития и обучения.
Фокус: Тоест, разчитате на чуваемост и споделяне?
Франц Кадири: Да, на споделяне и най-вече на това, че когато един човек е бил на събитие, организирано от нас, и му е харесало, той споделя с приятелите и познатите си. Така информацията се предава.
Фокус: Нека да обясним сега какво точно ще включва обучението на доброволци на 23 и 24 ноември?
Франц Кадири: Лекторите са много интересни и опитни хора. Единият лектор е Маюми Танигучи, координатор на Международната доброволческа програма на EU JAPAN FEST, които са стратегически партньор на инициативата „Европейска столица на културата“. Друг лектор е Лиляна Лирка, координатор на Националната доброволческа програма на Международния театрален фестивал в град Сибиу, Румъния. Това са хора, които ежегодно работят с над 700 доброволци в Румъния – координират ги и ги обучават. Смятам, че тези хора със своя богат опит ще бъдат интересни за българските доброволци.
Иначе в първите два часа на двудневното обучение ще се проведат интерактивни игри. В тези интерактивни игри ще се усвояват различни практически умения. Искаме доброволците да придобият усещане за самите събития и считаме, че ще е много интересно. Това е второто обучение за доброволци, което Фондация „Пловдив 2019“ организира за тази година. Първото за годината се проведе през март с експерта от Вроцлав, Европейска столица на културата през 2016 година, Мери Садовска. То мина изключително успешно, като през двата дни дойдоха над 50 души от различни възрасти с различни интереси.
Фокус: Каква е цялостната роля на доброволеца в този проект „Европейска столица на културата“?
Франц Кадири: Ще си позволя да кажа следното нещо – доброволците са чат от екипа на Фондация „Пловдив 2019“. Това са хората, които са до нас, които ни помагат, това са хората, които нашите гости първи ще видят. Работата им ще включва посрещане на гости и артисти, ще имат възможност да са преводачи и реални участници в различни продукции. Доброволците ще бъдат лицето на Фондация „Пловдив 2019“ и на проекта „Европейска столица на културата“. Искаме максимален брой доброволци да бъдат на различни локации в града, хората да се чувстват уютно и добре дошли. Освен роля на Фондацията, това е и ролята на доброволците, които ще работят с нас. Затова тяхната роля е изключително отговорна. Изисква добра подготовка, която ние смятаме да им осигурим. Всеки път, когато имаме събития с доброволци, те биват инструктирани какви са задълженията им, какво се изисква от тях, ние какво очакваме. Процесът естествено е взаимен, но като цяло работата е отговорна, също приятна. Ще ви дам пример. През лятото се състоя рок фестивалът “Hills of Rock” в Пловдив, за провеждането на който съдействаха и участваха наши доброволци. Освен че работиха страшно много, те имаха възможност да се запознаят с техни любими музикални звезди. Тогава доброволците споделиха, че това е било едно от най-прекрасните им изживявания досега. В този случай  това, което получават, и това, което ние получаваме, е взаимно. Доброволците са подпомагали и много други наши събития. Даже при нас идват други партньорски организации и културни оператори, за да попитат дали е възможно да изпратим доброволци за провеждането на техни събития. Звъним на нашите доброволци, те се съгласяват с удоволствие. Процесът е двустранен, тристранен, дори четиристранен. Искаме да помагаме, да си помагаме заедно всички в този град, независимо кой от каква организация е. Искрено се надявам през 2019 година доброволците да бъдат и ще бъдат на топ ниво, ако мога така да се изразя.
Тони МИХАЙЛОВ