Халил Летифов, ДПС: При липсата на консенсус и конкретни параметри тол системата трудно ще заработи

Депутатите отложиха старта на тол системата за 2020 година. Очаква се тя да заработи най-късно до 1 март следващата година. Дотогава тежкотоварните автомобили ще плащат винетна такса. Системата за таксуване на тежкотоварните автомобили трябваше да влезе в сила от 16 август. Превозвачите обаче изразиха съмнение за формирането на тарифите и управляващите решиха да отложат въвеждането на тол системата. Защо намирането на решения на този проблем се оказа сложна задача? Разговаряме в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с Халил Летифов, председател на транспортната комисия към Народното събрание и депутат от ДПС

Водещ: Господин Летифов, доколко резонно е решението на депутатите за отлагането на тол системата?

Халил Летифов: Ами, ако не се лъжа, във вашето студио коментирахме, че в този вид тази система много трудно ще заработи на 16 август и предвидихме едно отлагане от 3 до 6 месеца, което вчера се случи. Тук голямата драма беше, че още декември, когато гласувахме закона да внедрим електронните винетки и тол системата, ние направихме и тогава промените на парче, както се казва, на коляно. Не бяхме подготвени. Вкарахме една система да работи, която видяхме, че се срина, от една страна, от друга страна, ние нe предвидихме част от неудобствата, които в последствие се оказа, че сме създали на превозвачите с електронните стикери. Не бяхме предвидили годишната винетка за тежкотоварни автомобили, а същото време бяхме заложили, че август месец ще стартира да работи т.нар. тол система. Всъщност нито едното се случи, нито другото. Сега отново гласуваме месечни, седмични и така нататък стикери, но годишни отново няма. Така или иначе годината ще мине, но превозвачите нямаха тази възможност да си закупят годишен винетен стикер за тежкотоварни автомобили, което, разбирайте, че струва доста по-скъпо през тази изминала година. Тогава не беше готова системата, сега също не е готова от гледна точка на това, че наистина не беше намерен консенсусът. Най-малкото, за да заработи, ние трябва да кажем кой ще е обхватът, който ще бъде заложен. Това не е готово. Все още вървят разговори между транспортния бранш и министерството. Трудно може да се прецени на този етап кои точно пътища  са транзитни, коитото няма толкова да попречат на вътрешния транспорт, за да бъдат включени в този обхват. Сега, говорим за около 6 000 км, преди това бяха над 10 000. Все още върви този пазарлък. При липсата на консенсус и ясни параметри, трудно можем да пуснем да работи системата и тя да терифира превозвачите.

Водещ: Датата, която беше посочена вчера, формално ли беше посочена просто?

Халил Летифов: Според мен там има известен срок за презастраховане.

Водещ: Тоест да не очакваме, че ще бъде готова до 2020 година тол системата.

Халил Летифов: Според мен трябва да бъде готова, защото първо са инвестирани доста средства, второ сроковете бяха достатъчни, според мен, да се свърши една работа. Нещо, което не беше направено, е да се потърси и критичната маса, да се съберат съсловията и тези, които са заинтересовани доста по-рано, преди да бъдат предложени на обществото и тол системата, и тарифите, които бяха предложени при консултирането на изграждането на тол системата. Този дебат трябваше да върви, само да се види кое е притеснително, от една страна, за ползвателите, и какви са рисковете и неяснотите пред държавата или принципала на тол системата. Това не беше направено според нас. В един момент бяха изненадани всички, ето, ние ви предлагаме тук, след консултации и всичко, ви предлагаме една тарифа и ви предлагаме един обхват, които явно не удовлетворяваше никой, да не кажа, че беше огромно напрежение.

Водещ: ГЕРБ и БСП отново влязоха в спор заради тол системата. Опозицията смята, че управляващите не са способни да правят голяма реформа с тол системата, а от ГЕРБ обясниха, че става дума за някакви месеци, които, поради обективни причини, са решили, че е по-малко рисково. Каква е позицията на ДПС по въпроса?

Халил Летифов: ДПС сме „За“ въвеждането на тол системата при ясни правила. Това, което и с вас сме коментирали, пир един изключително щадящ вариант, поне за българските превозвачи, тъй като не може да се въведат различни ставки, според нас трябва да се направи възможното наистина най-натоварените пътища, тези, които имат и най-голям публичен ресурс, да бъдат включени първо в обхвата, второ, цените да бъдат такива, че наистина да позволяват ремонтирането на републиканските пътни инфраструктури. От друга страна вътрешният транспорт да бъде най-малко засегнат. Така или иначе, всеки, който ползва, ще плаща и това е един справедлив вариант. От друга страна, тази колизия, която се получава, не е за първи път, което пречи на истинския дебат, за да постигнем така желания резултат. От друга страна трябва да припомня, че дори БСП в зала казаха, че не са против тол системата, а имат забележки по изпълнението и така. Така че по отношение на тол системата аз мисля, че има консенсус за нейното въвеждане. От друга страна, наистина, „работата на парче“ и нещо да се сервира наготово и на пленарна зала, и на съответните заинтересовани страни, без да се търси диалогът и дебатът, е за пореден път нагледно, че всъщност не дава добър резултат и генерира напрежение.

Водещ: Какъв е според вас, господин Летифов, максимално щадящият вариант, така че системата да сработи?

Халил Летифов: Този, който превозвачите ще са склонни да плащат и в същото време да продължат да работят.

Водещ: Кой е този вариант? Дайте малко по-конкретни неща.

Халил Летифов: Вървят разговори. Едната страна търси минималните разходи, от друга страна държавата, разбира се, ще калкулира своите сметки, за да има достатъчно приходи. Този щадящ вариант е там, където ще се намери консенсус, и едната и другата страна ще каже „Да, склонни сме.“

Водещ: Вие смятате, че може да бъде постигнат необходимият баланс между интересите на заинтересованите страни?

Халил Летифов: Смятам, че може. Превозвачите, така или иначе, особено международните превозвачи, познават тарифите, познават другите тол системи на европейските страни, където пътуват. Смятам, че те съзнават това, което се случва като процес и като реформа, така да го наречем. Разбират всичко това. Въпросът е къде това удовлетворява общият интерес.

Водещ: Тол системата ще бъде собственост на Пътната агенция. Ще се управлява от ново звено в АПИ. Как ви се струва това?

Халил Летифов: Това беше изискване на Световна банка. Направихме този отдел в АПИ, за да може да се стартира тол системата, но изрично препоръката от Световна банка е, че то трябва да е отделна структура. Така че това трябва да бъде направено и това ще се случи вероятно след като заработи тол системата, ще започне чисто юридически да се оформи статута на това звено.

Водещ: Господин Летифов, по какъв начин финансовите промени ще рефлектират върху стоките и услугите?

Халил Летифов: Вероятно на една част от стоките ще се отрази, или поне услугата ще поскъпне, въвеждайки тол системата. Зависи какви са стоките, зависи и как ще бъде калкулирано по-късно това. Не е изключено и да има и спекулации с въвеждането на тол системата дали ще бъдат увеличени системата. Да, такова увеличение на услугата ще има, но до крайния продукт и потребителя това може да бъде компенсирано в зависимост от продукта. Надявам се да няма спекулации. Но така или иначе услугата, при въвеждането на тол системата, услугата транспорт ще поскъпне. И как това ще се калкулира в крайния продукт, надявам се всичко да бъде съвсем добронамерено.

Водещ: Кога според вас ще има готовност за техническо опериране?

Халил Летифов: Технически,  аз се надявам, че август месец тя ще успее да заработи. Наистина вярвам в това и се надявам, че ще се намери консенсус, който е също толкова съществен, освен техническата работата системата, да има и едно желание да се ползва тази система.

Йоланда ПЕЛОВА