Хариета Гарибян, треньор в плувен клуб: Плуването подобрява самочувствието на децата, заедно със здравето и външния им вид

Радио "Фокус" - Кюстендил

Хариета Гарибян, треньор в плувен клуб в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: Какви резултати постигнахте на последните състезания, където взе участие?

Г-жа Гарибян:  Сред последните състезания, на които участвахме, са тези в София и Благоевград. И на двете първенства успяхме да постигнем високи резултати. Предната седмица бяхме и на Държавно лично отборно първенство – младша възраст. В първата десятка имахме доста успехи. Тогава имахме повече перипетии обаче , тъй като някои от децата бяха пострадали преди това, поради различни причини.Фактът,че отидохме и участвахме, за мен е успех. Пожелавам на децата само да са здрави оттук нататък! На 10 август ни предстои да сме домакини на маратона от о-в Света Анастасия до Моста в Бургас.

Фокус: По Ваши наблюдения повишава ли се интересът към плуването като спорт в сравнение с минали години?

Г-жа Гарибян: Да, с новите бази, които се създадоха в града, определено е така. В момента  басейна, известен като „Парк Арена“, е пълен с деца, които тренират. Изобщо не можем да се оплачем от липса на интерес към плуването. Имаше един период през годините, когато се беше понижил, но със създаването на новите бази в Бургас и новите удобства, интересът се възвърна. Вниманието на децата е насочено предимно към плуването и художествената гимнастика като спортове.

Фокус: Каква е възрастта, на която най-често родителите записват децата си на плуване?

Г-жа Гарибян: Имаме и тригодишни деца, които започват при нас. Разбира се, трудно може да се каже, че те плуват. Техните занимания са по-скоро под формата на игра. Така продължават докъм петата си годинка, а след шестата – вече може да се каже, че придобиват умения за плуване. Имали сме и случаи, в които с нас са се свързвали и майки на осеммесечни бебета.

Фокус: Кой е най-лесният стил за възприемане и съответно, кой е най-трудният?

Г-жа Гарибян: На пръв поглед „брустът“ изглежда най-лесният стил, макар че се оказва точно обратното. Любителите на плуването твърдят, че бътерфлаят е най-сложен за възприемане, според мен обаче не е така. Децата започват да тренират първо стиловете „гръб“ и „кроул“ (свободен стил). След това преминават към „делфин“ („бътерфлай“), който е сходен на първите два. После идва „брустът“, тъй като при него има съвсем различни движения, затова се изучава последен.

Фокус: Момичета или момчета тренират повече при Вас?

Г-жа Гарибян: Преди години имаше почти само момичета, липсваха момчетата в басейна. След това нещата се обърнаха и при нас започнаха да тренират повече момчета. Сега бройките са почти изравнени и ми е трудно да преценя кои са повече.

Фокус: Защо е важно плуването като спорт?

Г-жа Гарибян: Първо, ние живеем в близост до морето и според мен всяко дете би трябвало да има някакви умения по плуване. Второ, това е спорт, в който няма травми. Също така, плуването извайва тялото, пропорциите стават много по-правилни, отколкото, при който и да е друг спорт. Освен това, то подобрява самочувствието на децата, заедно със здарвето и външния им вид. Хубавото е, че има и такива, за които плуването се превръща и в професия.

Мария ГЕОРГИЕВА