Хасан Азис: ДПС не е патерицата на това управление

Хасан Азис, заместник-председател на ДПС и кмет на Кърджали, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

 

Водещ: „Държавата се намира в политическа криза и отговорност за това носи ГЕРБ“, се казва в приетата от Централния съвет на Движението за права и свободи (ДПС)  декларация. От ДПС определят „популистко-националистическото управление на страната“ като пълен провал и предупреждават, че има срастване на една партия с държавата. Поканих след заседанието на най-висшият орган на ДСП зам.-председателят на партията и  кмет на Кърджали Хасан Азис. Добър вечер, г-н Азис.

Хасан Азис: Добър вечер на вашия екип и на слушателите на Радио „Фокус“.

Водещ: На какво се дължи безпрецедентният критичен поглед на събитията и процесите в страната?

Хасан Азис: Не знам, какво учудва обществеността от оценката на ДПС, защото тази оценка е продължение на всичко онова, което ние сме изразявали като позиция на нашата партия, и на парламентарната група, и на ръководството на партията за сегашното управление. Това заседание на Централния съвет на нашата партия всъщност още един път потвърди всички оценки и констатации, които ние сме правили през годината за това, че това правителство, тази коалиция не е полезна нито за страната ни, нито пък е в полза на европейското ни лице пред света. Това е поредна наша констатация за това, че наистина има срастване на партията с държавата, и това се чу и от почти всички наши представители от регионите в страната, а това срастване подкопава основите на демократичното управление и на демокрацията като цяло. Доста от нещата, които се казаха, са в посока на  критичния анализ на сегашното състояние на държавата и на управлението, и критиките са в посока на всички сектори. За каквото и да се опитаме да кажем, то е в негативен аспект. Засилената емиграция на българските граждани, например е най-категоричната оценка  на състоянието на страната ни, в това число и на управлението, която се дава от напускащите хора. Езикът на омразата се превърна в правило на управлението, а не в изключение и налагане на общоевропейските ценности за многообразие, толерантност и езиково многообразие. В приетата декларация от Централния съвет даваме  още един път тази категорично негативна оценка за управлението и изразяваме загрижеността за упадъка на държавата и на държавността в резултат на коалицията, която в момента управлява държавата.

Водещ: Г-н Азис, вие не веднъж сте отправяли критики, но за първи път в декларация сте толкова остри, категорични, ударни, с кратки, глаголни изречения и силно критични.

Хасан Азис: Което означава, че ако досега не се е усетила тази категоричност на ДПС, то сега е моментът за тази определена категоричност, за тази определена крайност в оценката на ДПС. Защото това е нашата оценка – експертна, политическа, обществена, гражданска за състоянието на страната ни. И е нашата загриженост за това, че по този път, по който се води страната ни с тази коалиция, не е приемлив и тя е пагубна за нашата страна. В този смисъл е нашата категоричност и нашата крайност, може би в оценките, които се дават. Но мисля, че в нито една от констатациите, които се правят, всичко онова, което се казва, ние сме с чути анализи от регионите, които са подкрепени също така от анализи на наши експерти. Състоянието на държавата не е това, което ние, както политическата ни партия, така и гражданите очакваме. И тази оценка трябва да се даде в крайна сметка и от позицията на опозиционна партия – ние го правим с цялата си отговорност и с цялата си загриженост.

Водещ: Ако на ГЕРБ и на обществото давате знак за отговорност и загриженост за състоянието на страната и за нейното бъдеще, то само с констатации ли ще се ограничите?

Хасан Азис: В момента партията ни е в позицията на опозиция и в опозиционната си роля това е, което ние можем и го правим, носейки цялата отговорност и всички последствия от нашите констатации. Към настоящият момент други действия от нашата партия и  от парламентарната група не са обсъждани на Централния съвет. По скоро това е знак, който се дава от наша страна за пореден път последователно с категоричност, с доказателства, с примери в цялата страна и с още един път с това, че някой трябва да носи отговорността за състоянието, в което се намира страната ни, и това не е ДПС.

Водещ: Т.е. вие се разграничавате категорично от ГЕРБ, така ли да ви разбирам?

Хасан Азис: Аз не разбирам въпроса ви, защото още в самото начало със сформиране на правителството на ГЕРБ с националистическите партии, ние бяхме кагтегорични и обръщахме внимание, че единствено ДПС беше партия, която категорично застана против коалиция с националистически партии, което означава, че ние в началото на сформирането на това правителство сме против тази коалиция. Аз не виждам нищо по-различно от това, което сме казали от съставянето на правителството до сега.

Водещ: Но работихте в парламента до сега по различни законопроекти съвместно с ГЕРБ, гласувахте, спасявахте кворум, което оставя впечатление, г-н Азис, за добро взаимодействие.

Хасан Азис: Това по-скоро го приемам като насочване в погрешна посока от опонентите на ДПС. Защото какво означава, че ние сме приемали закони? Нали народните ни представители и като политическа партия ние приемаме закони, които са в посока на изпълнението и на реализацията на нашата програма. Ако нещо, което се предлага в парламента и то е в интерес на българските граждани и в интерес на политиката на ДПС, ние разбира се, че ще го подкрепим. И в това не  би трябвало да има никакво съмнение – това е нашата принципност и последователност на партията, която се води от години. Няма как да не кажете, че голяма част или една част от законите, които се приемат в НС, все пак се приемат и с подкрепата на всички други парти, които са в парламента. Но защо досега никой не каза, освен ДПС, примерно другите политически партии, че не подкрепят сегашното управление. Просто ДПС е удобният виновник, за да може да се скрият зад нас и да посочват кой крепи и така да се каже „коя е патерицата на това управление“. Категорично с днешното си изявление и с днешната си категорична позиция на Централния съвет на най-висшият орган на партията, както вие самата казахте, ние потвърждаваме принципността на партията ни и нашата позиция е много категорично. И в това аз не виждам и никой от членовете на нашия съвет и на нашата партия, съм сигурен, че не вижда изненада в тази позиция.

Водещ: Г-н Азис, след заседанието на партията вашият председател Мустафа Карадайъ каза следното:  „Двойният стандарт в морала е характерен за някой други, но не и за ДСП“ Ако той е имал предвид ГЕРБ, в какво се изразява двойният им стандарт, според вас?

Хасан Азис: Примерите са много, включително в последните промени, които се разкискаха при приемането на Изборния кодекс. Сами разбирате, че другите  политически партии си смениха няколко пъти своята позиция, по отношение на определени принципи на Изборния кодекс. В последния момент от една позиция, те застанаха в съвсем противоположна позиция като политическа партия. Бяха обещавали пред обществеността, че ще подкрепят една или друга позиция в Изборния кодекс, а сега правят точно обратното. Примерите са много и примерите, извинявайте, могат да се дават всекидневно за такъв процес, който се наблюдава в другите политически партии.

Водещ: Голямо ли е разочарованието ви от ГЕРБ?

Хасан Азис: Аз пак не разбирам, защо нашата оценка се приема по този начин. За нас оценката е в продължение на всичко онова, което ДПС е казало през това управление. Разочарованието, разбира се, е голямо, защото вижте хората, които напускат страната ни. Няма по-категорична, по-жестока оценка на едно управление от тази нашите сънародници да напускат страната, в която управлява определена коалиция. Всичко друго може да се приеме като декларация, всичко друго може да се приеме като оценка, която може да се оспори. Но никой не може да оспори вече повече от милион-милион и половина български граждани, които са напуснали страната ни. Кой ще даде отговори и кой ще носи отговорността за всички тези хора, които напускат България? Това е категоричната оценка.

Водещ: Г-н Азис, подновявате ли след заседанието в петък направеното от вашия почетен председател Ахмед Доган предложение за програмен кабинет?

Хасан Азис: Ние не сме се отказали от това, което е казано от нашия почетен председател и то програмния кабинет е точно в посока това да се направи от всички политически партии, разбира се, може и след проведени избори, всяка една от политическите партии да излезе със своя програма за ускорено и догонващо развитие на страната ни към средните параметри за равнища на развитие на страните-членки на  ЕС. Какво по-логично от това може някой да изкаже и то, представете си, все пак трябва да се отбележи и да се оцени, че това се прави от страна на ДПС, от почетния ни председател д-р Ахмен Доган, извън тясно-партийните политически интереси, които има всяка партия. Тук вече с това предложение, всъщност ние поставяме на изпитание националната отговорност на другите политически партии към състоянието на страната и към всеки един наш отделен гражданин, към тяхното ниво на развитие, към техния стандарт на живот и, разбира се, нивото, в което се намира нашата страна. Не всеки и не всяка политическа партия в момента може да издържи на такъв тест, който е поставен от почетния ни председател за изготвянето на такава програма и всяка една от политическите партии да излезе извън рамките на своя политически кабинет и да работи в посока на националния интерес.

Водещ: Г-н Азис, виждате ли в рамките на този парламент програмен кабинет?

Хасан Азис: Това е въпрос, на който трябва да даде отговор самият парламент. Разбира се, ние като либерална партия, партия която и досега е отричала участието на националистите в каквото и да е правителство, в този случай всяко друго нещо може да се случи, но не и с присъствието на националистите. Това е нещо, което, разбира се, не е казано на Централния съвет, все пак това са мои разсъждения.

Водещ: Как оценявате напускането на парламента от БСП?

Хасан Азис: Ние обявихме, че това е един от политическите инструменти, който всяка една политическа партия, в зависимост от своите цели и подходи, може да възприема. Така че е един нормален политически процес, който се предприема от една политическа партия.

Водещ: Това означава ли, че давате едно рамо подкрепа към БСП, защото тяхната крачка за излизане се коментира доста остро?

Хасан Азис: Аз бих се въздържал да дам оценка на това действие на БСП, защото такава оценка не е дадена от Централния съвет, просто го приемаме като факт и пак казвам като инструмент на демокрацията.

Защото всяка политическа партия може да влиза в парламента, може да напуска. Имало е случаи, когато се напуска самото заседание на НС, така че това не е толкова важно по отношение на това, дали решаваме национален въпрос и дали носим отговорност. Това е партийно решение на участник в парламента.

Водещ: За какво се готви ДПС за предсрочни избори или за програмен кабинет?

Хасан Азис: ДПС се готви за всеки един от вариантите, които може да се развият като политически процес. Но най-вече в настоящият момент, с това заседание на Централния ни съвет ние насочваме вниманието си към едно достойно представяне на европейските избори, за да можем да обособим отново и да докажем, че ДПС е факторът в политическата система на страната ни и нещо повече, че ДПС предприема сериозни крачки за силно участие в ЕП, за да може да продължаваме да развиваме нашата европейска политика. Тук ще кажа нещо важно и интересно за нашите представители в ЕП. Четиримата наши представители в лицето на г-жа Филиз Хюсменова, на Искра Михайлова, на Неджми Али, на Илхан Кючюк проучване на независима организация, която следи активността на представителите в ЕП, ги поставя в първата петица от най-активните представители в ЕП за последния мандат. Това е оценка, с която   не всяка политическа партия може да се гордее, аз използвам случая да поздравя тези наши представители за нея.

Водещ: Какво разбирате, като казвате „достойно явяване на ДПС на евроизборите“? Какво влагате в думата „достойно“, какъв краен резултат си представяте?

Хасан Азис: Достойното представяне на ДПС е силна мобилизация на нашите избиратели. Чрез тази мобилизация ние да постигнем успех, който да може да представи и политическата ни партия достойно в ЕП и да запазим позициите ни не само като бройка представители  в ЕП, но и да запазим нашите позиции в европейските структури, които сме завоювали, а това е председател на Комисия за регионално развитие.

Водещ: Г-жа Михайлова е първата българка, която председателства комисия в ЕП.

Хасан Азис: Точно. Още повече имаме представител в Бюджетната комисия, имаме също така зам.-председател на партията АЛДЕ, така че нашите представители са едни от най-високо поставените и като позиции, и като постигнати резултати. Ние си поставяме за цел да запазим тези позиции, разбира се, и да надграждане.

Цоня Събчева