Хероин за над 2 млн. лева задържаха в Ямбол

Четирима мъже са с повдигнати обвинения за държане с цел разпространение на над 40 кг. хероин  за над 2 милиона лв. в Ямбол и село Радовец, Тополовградско, съобщиха от Прокуратурата в Ямбол.           Окръжна прокуратура –Ямбол задържа за 72 часа и внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка „задържане под страда“ спрямо четиримата.

Мъжете са задържани от полицейски служители  на 21 декември  Ямбол, при опит на продажба на част от високорисковото наркотично вещество.

Общо 22 претърсвания и изземвания са извършени само за 36 часа, съобщи Апелативният прокурор на Бургас – Любомир Петров. Той добави, че един от обвиняемите е от гр.Ямбол, а другите трима са от с.Радовец. Те са обвинени в извършване на престъпление по чл.354а ал.2 вр. с ал.1, вр.чл.26, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК.  За това престъпление в предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5г. до 15г. и „глоба“ в размер на от 20 000 лв. до 100 000лв. Апелативният прокурор добави, че по-късно днес в Окръжен съд-Ямбол ще бъде проведено заседанието по внесеното от Прокуратура искане за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо обвиняемите. От думите му стана ясно, че хероинът е за 2 милиона лева по цени, определени  с Постановление на МС, а трима от четиримата обвиняеми вече са осъждани.  В заключение г-н Любомир Петров оцени високо съвместната работа на Прокуратура и МВР, която за пореден път е довела до постигнатия отличен резултат.

Главен комисар Георги Костов също отличи отличното сътрудничество между институциите. Той съобщи, че по разкриване на престъплението се е работило от два месеца, като в последния етап на реализацията са се включили полицейски служители от Областните дирекции в Ямбол, Сливен и Хасково. Главен комисар Костов добави, че мъжете са задържани при опит за продажбата на 5 кг. хероин  пред магазин на известна немска търговска верига. При последяващите действия, разследващите са открили и останалата част от хероина в къща, намираща се в с. Радовец. Костов каза още, че 60 процента е чистотата на задържаното наркотично вещество, а цената му на улицата би била в пъти по-висока от  тази на държавата.

Главен комисар Спиридонов обърна внимание на факта, че задържаното количество хероин е предназначено за вътрешния пазар, което го прави едно от най-големите изобщо задържани  такива в страната.  Спиридонов поясни, че е имало и по-големи количества задържани в резултат от контрабанда, но този хероин е един от рекордните като количество, открити в жилище.

От Прокуратурата припомнят, че само преди дни отново на територия на област  Ямбол бяха задържани двама мъже, обвинени в контрабандно пренасяне на 8кг. хероин, а през лятото на ГПП „Лесово“ бе задържан ирански шофьор на камион пренасящ  около 400кг. хероин.

custom_gallery
images not found