Хиляди варненци и гости на града посетиха парк-музей „Владислав Варненчик“ за отбелязване 575 години от битката при Варна

Снимка: Парк-музей "Владислав Варненчик"

Хиляди варненци и гости на града посетиха парк-музей „Владислав Варненчик“ за отбелязване 575 години от битката при Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Топлото време през почивните дни съвпадна с отбелязване на 575 години от битката при Варна, известна още като битката на народите, която тържествено бе отбелязана в парк-музея в морският град, като хиляди се възползваха от възможността да отбележат знаменитата дата. В битката през 1444 г. загива полско-унгарският крал Владислав III Ягело и 10 000 бойци от съюзническата християнска армия.

Честванията в парк-музей „Владислав Варненчик“ започнаха с тържествена церемония с военен ритуал, отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред парк-музея „Владислав Варненчик“. Венци и цветя пред каменното копие на саркофага на крал Владислав III Ягело и пред паметника на унгарския пълководец Янош Хуняди бяха поднесени от Марияна Николова – вицепремиер на Република България, Петер Старай – зам.-министър на външните работи на Република Унгария, Миклош Шолтес – държавен секретар на Правителството на Република Унгария, Пейчо Пейчев – временно изпълняващ длъжността кмет на Варна, Стоян Пасев – областен управител, кап. I ранг Камен Кукуров – началник на щаба на ВМС на Република България, Н. Пр. Текла Харангозо – посланик на Република Унгария в България, Ярослав Годун – директор на Полски институт в България, дипломати, представители на българската общност в Унгария, неправителствени организации от Румъния, граждани и гости.

Несъмнено обаче най-развълнувани бяха стотиците малчугани, които имаха възможността сами да изработват мечовете си, както и да правят картички.

За целта беше обособена специална работилница за рисуване, в която малки големи рисуваха и изработваха рицарски доспехи и мечове от картон. В рамките на двудневното честване на знаменитата дата, бе открита изложба, посветена на годишнината, международна конференция на тема „Походите на Владислав Варненчик в контекстна на историята на Централна и Източна Европа.

Десислава ВАСИЛЕВА