Хиляди празнуваха във Велико Търново Деня на българската просвета, култура и писменост /ОБЗОР/

Хиляди празнуваха във Велико Търново Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май. Празничната програма започна с голямо общоградско шествие, започнало от площад „Велчова завера“, преминало през стария град и достигнало до сградата на Общината. В него се включиха хиляди деца и ученици, студенти и преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, три оркестъра – военният, „Биг Бенд Велико Търново“ и „Джуниър Биг Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, много учители, творци, дейци на културата и изкуството, жители и гости.

Участниците в шествието бяха посрещнати от кмета Даниел Панов, а сред официалните лица бяха още председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, народните представители Станислава Стоянова и Станислав Стоянов, великотърновският митрополит Григорий, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов.

Пред Общината „Биг бенд Велико Търново“ изпълни химна на светите братя равноапостоли и създатели на азбуката, а малката Паола Раянова рецитира стихотворението на Ран Босилек „Родна реч“.

Кметът Даниел Панов не скри вълнението си от пълния с хора площад „Майка България“. „Благодаря ви, че заедно отбелязваме най-българския по своя характер празник – 24 май. Само ние, българите, почитаме така нашата писменост, култура, просвета и духовност. Ние имаме своя песен, която по сила се мери с националния ни химн. И това е Българският всеучилищен химн, започващ с думите „Върви, народе възродени“, започна словото си градоначалникът. Той се обърна към децата с думите: „Буквите са извор на знания. Те ще ви разкрият пъстротата на света, ще ви помагат да бъдете по-добри, да мечтаете и постигате целите си. Но най-важното е да се гордеете с нашия град и държава – Велико Търново и България“.

Кметът на Велико Търново благодари на учителите и на родителите – той подчерта, че децата на Велико Търново са знаещи, амбициозни, можещи, възпитани са в дух на родолюбие, споделят най-важните ценности – добротата и солидарността. Панов пожела на абитуриентите винаги да носят вечната българска столица в сърцата си. Кметът благодари и на дейците на науката, културата и изкуствата и изтъкна техният == принос старопрестолния град да е утвърден просветен център.

По традиция, в Деня на буквите кметът връчих общинската награда „24 май“ за изявен зрелостник. Носител е Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика. Всички ученици, завършващи учебната година с пълен успех, бяха удостоени с „Лента на отличника“. Старопрестолни грамоти получиха педагозите, получили приз „Учител на годината“ от конкурса на Синдиката на българските учители.

Благослов отслужи великотърновският митрополит Григорий, а младите таланти от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ поведоха голямо хоро.

Кулминация на честването на 24 май е прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I“, а началото му е в 21,30 ч.