Христиан Петров, ЦГМ: Целим до края на годината да има разработени приложения за въвеждането на дигитален талон за платено паркиране

Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Господин Петров, ЦГМ придобива системата за есемеси от паркирането в „Синя“ и „Зелена“ зона в столицата, вече няма да се работи с посредник. Нека първо разясним какво означава това и до какви промени ще доведе?

Христиан Петров: Договорът, който към момента все още действа, беше подписан 2015 година с посредник, чиято роля на посредника беше да доизгради и доусъвършенства системата, която обработва самите есемеси, след това да сключи договор с мобилните оператори. Този договор изтича септември месец тази година и с неговото изтичане ЦГМ придобива цялостната система. Това вече ни позволява директно да си сключим договор с мобилните оператори и повече да не се нуждаем от услугите на посредник. Системата е наша и директният ефект върху това е, че самият финансов ресурс и самите разходи на ЦГМ ще намалеят.

Водещ: За какъв срок ще бъде договорът, който ще се сключи с мобилните оператори? Какви ще бъдат техните права и задължения?

Христиан Петров: Договорът с мобилните оператори ще бъде със срок от 5 години, като те трябва да гарантират непрекъсваемост и свързаност на нашата система с вече респективно техните услуги, които са съобщения с добавена стойност, за да може да се извършат плащанията за „Синя“ и „Зелена“ зона. За „Зелена“ зона цената е от 1 лев, а за „Синя“ зона – 2 лева. Като цената на самата услуга ние сме я направили да бъде до 12%. По този начин е обявена процедурата, като договореностите с всеки един от операторите може да бъдат и под тази сума, това е таванът. Като за сравнение, последният път, когато е провеждана такава процедура, състезателният елемент е бил до 15%. И в крайна сметка договорът се е сключил на 12,9 %. Сега горният праг е 12%.

Водещ: Да разбираме, че промени в цените за клиентите няма да има?

Христиан Петров: По никакъв начин. Клиентите на „Синя“ и „Зелена“ зона могат, както и към момента, да си заплатят услугата посредством няколко канала. Най-разпространеният е през мобилен телефон с есемес. Това се използва от 90% от нашите клиенти. След това са хартиените талони и най-малко разпространеният към момента е методът за плащане посредством автомати. Тук искам да напомня, че през последното заседание на СОС, тъй като се обяви въвеждането на т.нар. дигитален талон, това е една практика, която всъщност дублира функцията на хартиения талон, но в дигитален свят. Тоест всички разработчици на приложения биха могли да си закупят дигитални талони от нас срещу отстъпка от 10% – такава отстъпка, каквато съществува и при дистрибуторите на хартиени талони. След това, посредством техни приложения, да ги продават на техни клиенти.

Водещ: Очевидно се цели разширяването по-скоро на пазара на услугата, а не напротив?

Христиан Петров: Точно така. Целта е да се предложат още повече възможности и канали за плащането. Това най-голям интерес би представлявало за гости на нашия град, защото всъщност като се възползваш от услугата да изпратиш есемес да си заплатиш паркирането, ти трябва да си задължително абонат на един от мобилните оператори. А когато дойде чуждестранен гост на града ни, наема кола от летището, той почти сто процента е сигурно, че не е клиент на един от мобилните оператори в България, и съответно не може да изпрати есемес. Идва от центъра, не може да си закупи хартиен талон на момента, не знае как да го попълни, и се получават неприятни ситуации. Ако има такъв вид действащи приложения, за този тип клиенти би било много по-лесно и най-вече ще е удобство и ще си спести наистина едни неприятни преживявания.

Водещ: Ще измести ли обаче дигиталният талон останалите три начина за плащане, съществуващи досега?

Христиан Петров: Честно да ви кажа, по-скоро не мисля и не са ни такива очакванията. Защото навикът на хората вече е създаден, те са свикнали да използват мобилните си телефони за този вид плащания. Ако това се случи, е добре дошло, но не мисля, че ще стане веднага. По-скоро ние гледаме на тази стъпка като разширяване и добавяне на още една възможност.

Водещ: Как обаче ще се случва самото плащане и какви ще бъдат вариантите за избор?

Христиан Петров: Най-вероятно плащането ще се извършва посредством дебитни или кредитни карти. Това мисля, че ще са над 90% от случаите. Също така има и опция за създаването на т.нар. e-wallet. Какво означава това? Човек би могъл да зареди предварително пари в даден негов електронен портфейл, и след това от тези пари да си закупува талони за паркиране. Но фокусът са предполагам дебитна и кредитна карта.

Водещ: Кога да очакваме старта на системата и какво предстои оттук нататък?

Христиан Петров: След гласуването на решението на СОС, което вече ни позволи да работим в тази посока, сега ние ще добавим такива функционалности в нашата система, която ще ни позволи да комуникираме към потенциални партньори – разработчици на приложения, които ще имат ангажимента за интеграцията. Но отговорът на вашия въпрос – нашата амбиция е до края на тази година да има вече действащи приложения на пазара.

Водещ: Знаете ли кои са например другите европейски страни с подобни улеснени методи за уреждане на платеното паркиране в големите градове?

Христиан Петров: София е била винаги иноватор, защото когато ние въвеждаме плащането с есемес, мисля, че сме една от първите столици, които предлагат такова улеснение на гражданите. За мобилни приложения – като цяло все повече навлиза такъв начин на плащания през последната 1-2 години. Не мога да ви кажа в момента в колко от столиците на Европейския съюз има такова, но знам, че в няколко френски града съществува, в Англия също има. Ние ще сме едни от пионерите в тази област.

Водещ: С вас и преди сме разговаряли за възприемчивостта на столичани в това отношение и склонността им все по-често да избират например дигиталното разплащане в градския транспорт. Има ли промяна в тази тенденция или столичани остават малко скептични?

Христиан Петров: За дигитално разплащане в градския транспорт това, което в момента сме предложили, е mpass – възможността да бъде закупена еднодневна карта на цената от 4 лева, и тя да бъде посредством телефон, като плащането там става или през мобилния оператор, или с дебитна и кредитна карта. Интересът към тази услуга по-скоро се разраства. Тук е важно да се отбележи, че в момента вече работим много активно и за стартирането на пилотния проект от системата ни за таксуване. Това лято ще бъдат монтирани на този етап от системата във всеки един вид превозно средство, което е на градския транспорт, те са автобус, тролейбус и трамвай. Но в самите трамваи има няколко доста различни модели. Така че след като бъде монтирано във всеки вид превозно средство, ще бъдат тествани основните функции на системата и ще продължи вече нейният монтаж. Като в крайна сметка, когато тя е завършена и изградена изцяло, това ще позволи много функционалности и много удобства за самите граждани.

Водещ: Кога ще стартират първите монтажни дейности?

Христиан Петров: Те са вече стартирали. Вече ги има на около 15 превозни средства, остават още 20, за да можем да преминем към тестване на пилота.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА