Христина Арсенова, Държавен куклен театър – Бургас: Над 800 души посетиха всяка от вечерите на фестивала „Дни на куклите“

Снимка: Община Бургас

Христина Арсенова, директор на Държавен куклен театър – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас по повод Международния куклен фестивал на открито „Дни на куклите“, който се проведе в града

Фокус: Г-жо, Арсенова, преди два дни приключи фестивалът „Дни на куклите“. Какви са впечатленията Ви от тазгодишното му издание?
Христина Арсенова: За мен, като организатор, фестивалът мина безпроблемно. Винаги има проблеми за решаване, разбира се, но като цяло, нямаше ситуации,които да ни извадят от равновесие, както обикновено се случва по време на големи събития. Затова бих дала една отлична оценка от страна на организацията на фестивала. А относно отклика, който получаваме в града и сред бургаските деца, може би трябва да попитате зрителите ни. Все пак, като се има предвид какво лично ми споделиха зрителите и какви отзиви получихме в интернет, мисля, че за всички беше един много хубав празник.
Фокус: Колко човека посетиха фестивала през тази година?
Христина Арсенова: Мисля, че над 800 души бяха посетителите за всяка от вечерите.
Фокус: Какво беше новото и различното през тази година, в сравнение с предходните издания на фестивала?
Христина Арсенова: Фестивалът стартира преди 6 години по повод 60-тият юбилей на театъра. Тази година беше 65-годишният, така че решихме нашето присъствие да бъде малко по-осезаемо. Държавният куклен театър – Бургас игра всяка вечер – представихме 7 спектакъла от нашия репертоар. Опитахме се да разнообразим съпътстващите събития – всички деца се научиха на танци с Петя Стойкова, имаха възможност да се снимат с русалката – емблемата на тазгодишното издание на фестивала, отново се проведоха и срещи с моряка Пейо. Мисля, че това радваше децата по време на спектаклите и между тях. Разликата беше, че през тази година нямаше „Парад на хвърчилата“, защото решихме да удължим с един ден самия празник. В предходни години спектаклите бяха само 7 дни, а на осмия се провеждаше Парада. Иска ми се да издигна този парад на по-високо ниво. Начинът, по който се случва вече 7 години, е един и същ. Иска ми се да помисля за някакъв нов вариант, при който децата да бъдат малко по-ангажирани. Във всички предходни издания, те сякаш чакат хвърчилата им да бъдат направени и те да ги вземат готови, но по този начин тяхното участие е минимално. Идеята ми е децата сами да се научат да ги изработват, затова обмислям какъв да бъде следващият вариант на „Парад на хвърчилата“.
Фокус: Кметът Димитър Николов определи Държавния куклен театър в Бургас като най-успешният. Все пак, през последните две години печелите престижните награди „ИКАР“ в категорията „Куклен спектакъл“ за постановките „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ и „Парченцето“. Да очакваме ли още подобни успехи?
Христина Арсенова: Лично смятам, че театърът ни винаги е бил успешен. Дали е бил най-успешният или не – за мен това не е толкова вълнуващо. Важното е, че това, което правим, се харесва и на професионалисти, и на зрители, което означава, че вървим в правилната посока. Театърът е успешен и в много други показатели. Наистина, ние сме театърът с най-голям репертоар – 51 са заглавията, които можем да изиграем в момента. Всъщност, театърът не е толкова голям, но капацитетът на полезно действие мисля, че е много голям. Това е така, защото ние играем 12 месеца в годината – нещо, което , може би, само варненският куклен театър има възможност  да направи. При нас няма театрални сезони, те се сливат един в  друг. Натовареността на театъра също е изключително голяма. Ние сме може би най-пътуващият театър – всяка година имаме минимум 5-6 задгранични участия, което също ни изкачва нагоре в класацията за най-успешен театър. За мен е важно нещата да се случват, да имаме нови предизвикателства, да търсим нови творчески тенденции в развитието на театъра, да разработваме нови публики и сцени. Театърът трябва да е един жив организъм, който върви напред, а не стои на едно място.
Фокус: Днес отбелязваме Международния ден на младежта. Много пъти сме говорили за това как кукленият театър обогатява света на децата, техния мироглед. А с какво допринася света на децата за развитието на театъра?
Христина Арсенова: Ако погледнете хората, които работят в театъра, ще забележите, че те наистина живеят в един свят, който е по-различен. Има момент в нашето ежедневие, когато се връщаме в детските си години и това ни прави вечно млади – говоря за младост на духа, разбира се. Енергията, която имаме, която даваме на децата и с която те ни даряват, от своя страна, се превръща в радост. Съжителството между децата и театъра – това поддържа духа млад. Това ни носят децата – една вечна младост.
Мария ПОПЧЕВА