Христина Йоргова, Сдружение „Диабет – вяра – Дебелец“: Ще продължаваме да се борим направленията за специалисти за диабетно болните да се увеличат

Велико Търново. Ще продължаваме да се борим направленията за специалисти за диабетно болните да се увеличат. Това каза зам.-председателят на Сдружение „Диабет – вяра – Дебелец“ Христина Йоргова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя подчерта, че диабетът е заболяване, което може да доведе до сериозни усложнения, ако не се лекува навременно и адекватно. Затова по думите и е необходимо диабетиците, особено тези, които са на таблетна форма на лечение, да имат достъп до повече направления за специалисти. Христина Йоргова посочи, че те са изключително много. Тя допълни, че  за съжаление болните от диабет се увеличават с всяка изминала година.

Захарният диабет е обменно заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар (хипергликемия), която е резултат от нарушение на инсулиновата секреция, на инсулиновото действие или и на двете заедно. Захарен диабет тип 1 се развива в млада възраст при лица с генетично предразположение под въздействие на външни фактори – стрес, вирусни инфекции и други, докато захарен диабет тип 2 се среща по-често след 40-годишна възраст и за развитието му влияят редица неблагоприятни рискови фактори каквито са прехранването, обездвижването, затлъстяването, стресът и употребата на някои медикаменти.

Надежда КРЪСТЕВА