Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Предизвикателства, вдъхновения и обединяване на разнообразни вкусове са заложени в културния календар на Общината

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Предизвикателства, вдъхновения и обединяване на разнообразни вкусове са заложени в културния календар на Община Благоевград. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова. По думите й с началото на IV международно издание на Благоевград „Блус и Джаз“ стартира и „Пролетният фестивал на изкуствата“ в града. Шопова посочи още, че у нас култура се прави трудно, но не е невъзможно, като със съдействието и подкрепата на дългогодишни партньори, културният календар на Общината се обогатява и развива с всяка година. Тя добави, че целта е Благоевград да стане фестивален център в национален мащаб.
„Много важно събитие в нашия календар на 20 април Благоевград отново ще се превърне отново в столица на съвременото изкуство, тъй като ще съчетаем две изложби. Стаички ще бъде открити на 20 април, от 12.00 часа в галерия „Свети Лука“ в квартал „Вароша“. След няколко успешни издания на тази изложба предизвикателствата, вдъхновенията и различните стилове продължават. Фестивалът ще представи още една изложба на национална галерия музей на съвремените изкуства станция „Арсенал“ откриването отново ще бъде в петък на 20 април, от 18.00 часа в Градска художествена галерия. Този път сме приготвили интересен музикален перформънс на Ивайло Стоянов“, обясни тя.
Зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова повдигна и завесата пред фестивала „Франкофоли“, разкривайки, че сред участниците тази година ще бъде момче с български корени, прочуло се във Франция. Събитието и тази година ще бъде безплатно, привличайки туристи и от Сърбия, Гърция и Турция, а цялата програма ще бъде разкрита след броени дни.