Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Екипната работа на културните институции в Благоевград е ключът към постигане на добрите резултати

Община Благоевград

 

Интервю със заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности  Община Благоевград Христина Шопова в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-жо Шопова, с коя дейност община Благоевград успя да завоюва  приза „Динамична община“ от Асоциация на българските градове и региони?

Христина Шопова: Община Благоевград усвоява 45 млн. лева по Оперативна програмата „Региони в растеж“ и много проекти са започнати, а други се завършват и това се случи с много бързи темпове, което беше оценено от  Асоциация на българските градове и региони. След като премина енергийната програма за обновяване на жилищни сгради, сега Благоевград обновява градската си среда.

 Водещ:  Вчера беше годишния концерт на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград под надслов „Заедно в изкуството“. Как общината работи заедно с хората на изкуството?

Христина Шопова:  Ние работим в непрекъсната връзка и се възприемаме като един голям екип, заедно правим и общ културен календар, за да достигнем до повече публика. Общината прави много стиковано този календар с всички директори на културни институции, защото без екипна работа и без да гледаме в една посока, няма как да се случат тези прекрасни неща.

Водещ: Предстои едно голямо културно събитие- фестивалът на френската музика. Как тече подготовката?

Христина Шопова: Подготовката тече трескаво, преди фестивала нещата са по-динамични и сме в пълна готовност да посрещнем публиката, която ще пристигне за двата фестивални дни. Готови сме и мисля, че всичко сме подготвили, дано няма изненади с времето. Очакват ни два прекрасни фестивални дни.

Водещ: Фестивалът  „Франкофоли“, събира много гости от страната и чужбина и гостуват световни музиканти, каква е програмата тази година?

Христина Шопова: Тази година тя е в два  дни. Първият ден започваме с френския DJ Aslove, ще преминем през нежната Айо. Хедлайнер на първата вечер 22 юни е Ройшин Мърфи и завършваме с DJ Федер. На 23 юни започваме с младата френска звезда с български произход Венсан Винел, програмата ще продължи с румънката Инна и завършваме с Метр Гимс, която е голямата френска звезда в момента.

Водещ: Имате интересна инициатива да бъде изготвена карта, с информация за местата, които могат да бъдат посетени от гостите на Благоевград. Как се осъществява тази инициатива?

Христина Шопова: Тази инициатива се осъществява между общината и бизнеса, като идеята е хората, които посещават града да са по-информирани и да знаят- къде, какво могат да намерят, къде могат да ползват отстъпка като посетители на фестивала  „Франкофоли“. Благодаря на  всички, които се отзоваха, много е важно бизнеса и общината да вървят ръка за ръка и да се показва обединение. Фестивалът се провежда в парк „Македония“, който е по-отдалечен от центъра и мислим за съпътстваща програма през двата  дни, за да могат хората да бъдат през деня в града.

Водещ: Общината обяви, че ще подкрепи бизнеса, какво още се предвижда?

Христина Шопова: Информационния център, който ще бъде на площад „Македония“, където доброволците постоянно ще разясняват на посетителите, какво могат да посетят в града, къде могат да хапнат вкусно, кои  музеите могат да посетят и други. Ще има организирани няколко туристически тура. Бизнесът пожела да има удължено работно време и такава заповед ще бъде издадена.

Водещ: Предвижда се и създаване на брошури, кажете някой от интересните предложения, бяхте обявили сайт, където могат да се изпращат предложенията?

Христина Шопова: Предложението към бизнеса беше всеки да измисли своята промоция и как да се представи и да се публикува на сайта на общината. Има много интересни предложения, в някой ресторанти се предлагат френска кухня, ще се слуша френска музика. Има подготовка за фестивала, бизнеса откликва и всички сме готови да посрещнем с радост и ентусиазъм четвъртото издание на Франкофоли.

Водещ: Ще има, както френски ястия, така и традиционни от Благоевград и Пиринския край.

Христина Шопова: Разбира се, без традиционни няма как да се случи.

Водещ: Нашия разговор започна с проектите, които предстоят, нека да завършим  с тази информация.

Христина Шопова: Най-близкия проект е завършване на площада „Георги Измирлиев“, който е един от най-големите проекти на Благоевград. Той включва подмяна на цялото площадно пространство. Това е дълго чакан проект, защото от 30 години не е правен ремонт. Виждаме как  градът ни постоянно се променя и става все по-красив.

Елеонора ЧОЛАКОВА