Християн Кръстев, експерт по транспорт: Пакетът „Мобилност“ ще бъде приложен така, както искат богатите, както решат двете основни държави Франция и Германия, българските превозвачи ще се принудят да пререгистрират фирмите си

Интервю с Християн Кръстев, експерт по транспорт и бивш директор на БДЖ за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“.

Водещ: Столична община инвестира все повече средства в нови автобуси по линиите на градския транспорт, но друг проблем сякаш остава неразрешен, а именно работните условия на шофьорите. Какъв е основният проблем, пред който са изправени те, и как може да бъде разрешен той?

Християн Кръстев: Хубаво е това, че се инвестира в нови автобуси, нови трамваи, новозакупени, съвременни, модерни и т.н., но шофьорите, които обслужват населението на София, имат проблем с техните условия на труд, с тяхната защита на работно време, извънредно работно време, което полагат, прекъсване на работното време, в началните и крайните спирки, от където тръгват условия, така че да могат да отидат, да си измият ръцете, да отидат до една тоалетна дори, също е невероятен проблем за тези хора, защото това нещо не съществува, а там, където има, не се поддържа. Трябва да бъде обърнато внимание на тези хора за това нещо. Но имаме и друг проблем, че може би не го виждат ръководителите и синдикатите, които са уж разделени, но явно работят съвкупно, защото не може техният председател, който е синдикалист, да бъде и председател на Транспортната комисия в Столична община. Няма как да защитаваш и да управляваш работниците и в следващия момент да решаваш да не правиш разходи за тези хора. И на това трябва да се обърне особено внимание. Що се касае до модерните автобуси, няма проблем, но няма да има кой да ги обслужва, с ниските заплати, с условията на труд и т.н.

Водещ: И оттук следва моят въпрос – от гледна точка на гражданите, дали се предприемат необходимите мерки, за да им се осигури един сигурен и надежден градски транспорт – такъв, че наистина да ги накара и днес, и утре, дори в дългосрочен план да не използват колата си, както се призоваваше многократно, за да се избегнат проблемите със задръстванията и със замърсяването на въздуха?

Християн Кръстев: Това, което се прави, не е достатъчно. Трябва още много да се направи, особено в крайградските райони. Там автобусите не навсякъде са подменени, там преминават през 30-40 минути, особено при лоши атмосферни условия закъсняват и населението се принуждава да пътува със своите лични автомобили, защото не може това население да разчита на столичния градски транспорт и да не пътува с автомобилите си. Те са принудени тези хора да го правят. И затова там, където има метростанции в момента, от околностите на София няма места вече за паркиране, защото тези хора се придвижват със собствените автомобили, отиват на метростанциите и тогава се качват на градския транспорт.

Водещ: Господин Кръстев, много хора все още използват железопътния транспорт и като бивш директор на БДЖ няма как да не се възползвам да ви попитам как оценявате състоянието му към момента?

Християн Кръстев: Състоянието в момента и състоянието от преди половин година примерно не се е променило, независимо че има огромно желание това нещо да се случи. Нито са се променили влаковете, нито са се променили локомотивите, нито се е променило нещо в последните години. Тази система е недофинансирана. Независимо, че държавата дава едни пари и всички обясняват колко много пари са това, но това не е така. Системата е недофинансирана и тези пари, които се дават, не достигат, за да имаме една съвременна железница, като в Западна Европа, като една Франция, като една Англия, като една Америка дори. Няма как с тези средства и с тези малки инвестиции в последните 30 години да ни се случва това. Всичкият подвижен състав, с изключение на едни сименсови мотриси, е закупен преди 1989 година, което е жалко за държава като нашата. Проблемът, който съществува в момента в железопътния транспорт, е много сериозен. Аз преди дадох един пример, че на зададения въпрос в какво състояние се намира, казвам следното – намира се под вода. Ако им бъде дадена сламката, за да си поемат въздух за известно време, те ще изплуват и хората ще се върнат обратно да пътуват с железопътен транспорт. Но това нещо не се случва в последните 20 години, което е много жалко.

Водещ: Как може да се случи това нещо?

Християн Кръстев: Ако държавата държи да развива железопътния транспорт и иска да обслужва населението ни така, както го обслужва Западна Европа, даже мога да кажа вече и Източна Европа, защото съседните държави направиха невероятни усилия да си осъвременят железниците. В Сърбия, която не е в Европейския съюз, инвестираха около милиард и половина само миналата година в нови влакове, отделно в инфраструктура, и те постигнаха това нещо в рамките на около 3-4 години, което ние не го направихме.

Водещ: И в по-широк мащаб – за пакета „Мобилност“. Сякаш се постигна консенсус от българската страна за подкрепа на превозвачите ни. Какво обаче се очаква да бъде развитието на този казус в Европейския парламент?

Християн Кръстев: Аз не знам какъв консенсус се е постигнал, но консенсус според мен няма. Това, че от трите доклада, които бяха изготвени по т. нар. „Макронов проект“, два не се одобриха от Комисията и няма да влязат за разглеждане в Европейския парламент и да бъдат гласувани, това не означава, че проблемите на нашите автомобилни превозвачи са решени. Те се задълбочават. И може би няма да бъде в този парламент разглеждан дори единият доклад, но в следващия парламент след евроизборите ще бъде разгледан и нашите превозвачи тогава ще установят, че са излъгани в случая, в който се обяснява, че сега имаме задържане, няма да се гласува или ще се гласува. Този проект е казан и кръстен на френския президент Еманюел Макрон, но този проект е започнал много преди Макрон да се работи. Институтите във Франция са го подготвили, те са анализирали пазара, те са анализирали техните фирми как работят, те са анализирали кой им отнема част от превозите. Това е подготвен документ много преди Макрон. Това, че е внесен от правителството на Макрон, е съвсем друга ситуация и че е кръстен „Макрон“. Но те са подготвени за това нещо и ние много време изгубихме и не го защитихме във времето. И затова сега нашите превозвачи страдат и ще страдат след като мине този доклад за гласуване в Европарламента, защото ние изпуснахме годините, в които трябваше да го спрем.

Водещ: Защо толкова късно се сетихме, че трябва да го защитаваме?

Християн Кръстев: Ами ние обикновено защитаваме всичко след случката. И се мъчим да го променяме след случката. Само че това е Европарламентът, там не става така.

Водещ: И какво е вашето мнение за пакета „Мобилност?

Християн Кръстев: Пакета „Мобилност“ ще го приложат така, както искат богатите, така, както решат двете основни държави Франция и Германия, и нашите превозвачи ще се принудят да си пререгистрират фирмите в техните държави и ще започнат да плащат данъци в техните държави, което ще бъде проблем отново за България, много ще бъде неприятно, за да могат да изпълнят условията по този пакет, ако искат да останат на пазара като бизнес. Това нещо е много голям проблем за държавата България.

Водещ: Кога се очаква да бъде взето решението?

Християн Кръстев: След създаването и формирането на новия парламент, още в самото начало на следващите заседания според мен това ще бъде заложено за разглеждане.

Веселка ИВАНОВА