Християн Христов: Получихме прекрасно дарение от частен зоопарк – благородни кошути, елен лопатар и унгарска виторога овца

Християн Христов, директор на Общинското предприятие „Център за защита на природата и животните“ (ОП „ЦЗПЖ“) в Добрич в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: От миналата седмица ОП „Център за защита на природата и животните“ има нови обитатели. Какви са те?

Християн Христов: Получихме прекрасно дарение от частен зоопарк. Всъщност получаваме три благородни кошути. Те са семейство – майка, сестра на майката и дъщеря. Животните са свикнали заедно и аз не исках да ги разделяме. Затова реших да ги вземем всички. От там получихме също елен лопатар – един мъжки и три женски. Чувстват се вече добре, настанени са, огражденията са вече подготвени. Имат нужда от малко почивка, да не са стресирани. Както при хората, ако сменят къща е стресова ситуация. Но всичко е урегулирано и е наред засега. От същия дарител получаваме унгарска виторога овца – три мъжки. Получаваме и мини овца. Те са черни, малки и красиви овчици, много са сладки. Тичат напред-назад, скачат, правят салта. Те са пет на брой – един мъжки и четири женски. Извън дарението имаме нови видове. От там нататък на разменни начала можем да получим нещо ново.

Фокус: Могат ли да се видят вече или има някакъв карантинен период?

Християн Христов: Има карантинен период. Аз прецених, че най-професионално ще се получи и за животните, и за нас, ако събота и неделя не влизат посетители. От вторник обаче сме на линия.

Фокус: Това е едната добра новина. Има ли и други, очакват ли някои от животните рожба?

Християн Христов: Седнах при кенгурата. Там е 23-24 градуса, перфектни температури. Седнах на една кофа и ги наблюдавах. Имаме три женски и установих, че и на трите коремите им мърдат. Това е страхотна новина, което означава, че мъжкарят добре си е свършил работата. Очакваме приплод. При кенгурата е много трудно да разберем кога е терминът. Но ние сме подготвени и се надяваме всичко да е наред. Може би скоро ще започнем да виждаме главичките да се показват от торбите на майките. Другата новина е, че имаме две женски кончета на Пржевалски в полова зрялост. И двете се очаква да родят. Там терминът също е трудно да се определи, не разполагаме с рентген. Но очакваме, подготвени сме.

Фокус: Имате животни, за които е характерен зимен сън – кафявите мечки и енотите. Спят ли зимен сън при тази зима, която имаме?

Християн Христов: Може да няма толкова студена зима, но всъщност и двете кафяви мечки спят. Те са в естествени бърлоги, които са си подкопали. Не са се показвали от средата на ноември месец, след като първият сняг падна в Добрич. Там всичко е наред, надяваме се поне до средата на февруари да се случат нещата и от там нататък пак да им се радват посетителите. Миещите мечета, енотите, те всъщност не спят зимен сън. Просто забавят метаболизма, похапват по-малко, спят повече. Също се чувстват добре.

Фокус: Всяка година ОП „Център за защита на природата и животните“ отправя покана гражданите след коледните и новогодишни празници да занесат живите елхички в зоопарка, защото са прекрасна храна за някои от животните?

Християн Христов: Една много хубава и успешна инициатива всъщност. Апелирахме и много хора се отзоваха. На мнозина им хареса да бъдат полезни с нещо. Аз съм много благодарен. Получихме над 50 елхички. Животните се радваха, главно преживните, също зайчетата, дори папагалите от по-големите видове. Зелената амазона харесва да дъвче листенцата на елхичките.

Фокус: Предвиждате ли някакви ремонти в центъра тази година?

Християн Христов: Предстои да оправим целия покрив на административната сграда, както и на Зеленото училище. Много се радвам, че там намерихме средства. Нашите приятели, швейцарските ни партньори са заделили сумата, както и Общината, за което съм много благодарен. Предстои да намерим изпълнители. Ще бъдат обновени оградите на бизоните и конете на Пржевалски. Там се обмисля идеята да има по няколко вида, които си съжителстват. Това ще бъде много интересно. За целта е необходима по-здрава ограда. Сегашната е строена през 2002 година. От тогава до сега е изгнила доста. Засега е безопасно, но искаме всичко да бъде издържано. Защо не да има новости, ако има възможност.

Фокус: Споменахте Зелено училище, което ме подсеща, че всяка година желаещите за него са все повече и повече. Започна ли записването и ще има ли възможност да се включат повече деца?

Християн Христов: За съжаление досега не сме имали възможност да приемаме повече от 15 деца. Сега определено ще има възможност за повече и го казвам, защото нашата сграда ще бъде обновена. Цялата голяма зала ще бъде подготвена за научни семинари и Зелено училище, и за сбирки на доброжънци. От 1 март започваме да записваме децата за Зелено училище. Ще направим всичко възможно да приемем повече деца и да удовлетворим желанията на родителите.

Фокус: В предишни разговори сте споделяли, че имате амбицията Центърът да се развива като място и с научна и образователна цел?

Християн Христов: Бих казал, че дори и сега Центърът се развива в тази посока. Това е нещо, която аз съм учил. Имам сериозни наблюдения на животните и изобщо на микрофлората и фауната при нас. Правя записки и може да се обработи статистическа база данни. Поканил съм мой приятел бразилец, който се занимава в областта на ландшафтното проектиране. Много добър специалист е, наскоро завърши магистърска степен. Ще ни отдели около 10 дни, в които ще ми помага. Ще събираме данни. Надяваме се, че ще се родят хубави идеи, които ще бъдат разработени. Също така друг студент от Лесотехническия университет в София, със занимания в областта на ландшафтната архитектура, прояви желание да си направи дисертацията при нас. Това е страхотно и би помогнало за в бъдеще като идеи. Те ще са в посока на облагородяване на дадено място, съобразяване с екологичните видове. Идеята е това място да бъде себеустойчиво, сами да си произвеждаме до някаква степен храната, да се завърта цикълът – да рециклираме всичкия отпадък, искаме да направим компостери. Това вече е започнато, за да можем да си произвеждаме органична тор от бизоните, конете на Пржевалски. Не знам дали го има на друго място. Искаме да правим градинки. Идеята е цикълът да се завърта, не да плащаме големи сметки.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА