Христо Богомилов:  Община Смолян безвъзмездно предоставя спортните бази на спортните клубове, те се ползват и от граждани, но за да ги има за по-дълго време трябва да се опазват

Христо Богомилов – главен експерт „Управление и стопанисване на спортна и туристическа инфраструктура“ при Община Смолян.

„Фокус“: Г-н Богомилов,  с какво работно време ще работи  Плувният басейн в Смолян през лятото,  може ли да се ползва по едно и също време от спортните клубове и от гражданите?

Христо Богомилов: През месеците юли и август Плувният басейн ще работи с работно време за граждани от 10 до 20 часа в дните от понеделник до петък и от 10 до 18 часа в дните събота и неделя. През седмицата от понеделник до петък басейнът  се ползва интензивно от няколко групи деца, сформирани са от  треньорите от плувния клуб 6 групи като в дните понеделник, сряда и петък от 10.00 часа до 12.00 часа в три коридора ще тренират групите на треньора Огнян Данчев, два коридора – 4-и и 5-и се оставят за плуване на граждани. В дните вторник и четвъртък в два коридора плуват децата на Ресурсен център – Смолян с техните ръководители, а другите три коридора са за свободно плуване до 12 часа. След обяд от 13.00 часа до 17.00 часа от понеделник до петък плуват три групи по 30 деца на треньорката Екатерина Соколова. Групите тренират в три коридора, двата остават за свободно плуване от граждани. След  17.00 часа целия басейн се ползва от граждани за свободно плуване. В събота и неделя от 10 до 11 часа тренират само групите на треньора Огнян Георгиев и след това басейна е определен за свободно плуване за граждани до 18.00 часа.

„Фокус“: Увеличени ли са цените за ползването на плувния басейн през лятото?

 Христо Богомилов: Няма увеличение на цените за ползване на плувния басейн и те са такива, каквито са определени от самото начало на отварянето на басейна и е съгласно тарифата, определена от Общинския съвет – Смолян. За деца на час е 2.00 лева, за възрастни – 5.00 лв. на час, ако си закупят карти има намаление – за 20 плувания по час за деца цената е 20.00 лева, а картата за възрастни е 70.00 лева за 20 плувания по час.

„Фокус“: Г-н Богомилов, Вие отговаряте не само за плувния басейн, но и за цялата спортна база в града, стадионите, спортните площадки, спортната зала, които активно се ползват от гражданите на Смолян и от гостите на града, какви са Вашите наблюдения, пазят ли се спортните съоръжения от потребителите и стават ли те обект на вандалски прояви?

Христо Богомилов: Аз отговарям изцяло за спортните обекти на Община Смолян и базите целогодишно се използват, най-вече от спортните клубове, които си провеждат учебния процес, както и от граждани, но  най-интензивно  от граждани се използват през летния период. Основното тук, което държа да подчертая и да го знаят нашите съграждани е, че спортната ни  база  изцяло се поддържа от Община Смолян  и спортните клубове, които работят с ученици или се занимават с детско-юношески спорт до 18 години ползват абсолютно безвъзмездно, без никакъв финансов ангажимент за консумативи или поддръжка и чистене спортната база, което никак не е малко перо,  това е една голяма придобивка и е голям жест от страна на общинското ръководство към спортните клубове в общината и към децата, които спортуват. Ние сме едно малко изключение в страната по този начин да се стопанисват спортните обекти и да се предоставят абсолютно безвъзмездно на клубовете и на децата, които тренират. Базата ни е в много добро състояние, но по отношение на опазването на спортните съоръжения мога да кажа, че тези, които отговаряме за тях се натъкваме на всякакви ситуации. Има хора, които смятат, че тази база след като е общинска е на всички и могат да правят с нея каквото си искат. Да, тя наистина е на града и  всички граждани на всякаква възраст могат да я ползват, но това не означава, че не трябва да я пазят. За съжаление трябва да кажа, че се забелязва такова поведение при някои граждани на средна възраст, дори и от деца, за което обаче не трябва да обвиняваме тях, а родителите им, които не ги възпитават в това, че трябва да пазят базата, която ползват, за да имат възможност по-дълго да се ползва както от тях, така и от останалите граждани. Случвало се е да се влиза в обектите когато не работят, прескачат оградите,   разграждат, а също така и много лошо впечатление прави това, че водят домашни любимци и ги пускат да бягат по тревните площи на обектите, а има забрани за това, обозначени с табели. Най-демонстративно застават до табелата и точно там пускат домашния любимец свободно да тича.  Пускат ги на стадионите, а точно там терените се ползват от деца и от хора от всякакви възрасти. Кучетата изравят дупки, а стадион „Септември“ в Райково е най-потърпевш от това, защото  напролет, когато започне да расте тревата на местата, където са ровили по-трудно се възстановяват. Затова моят призив към съгражданите ни е нека  ползват спортната база тя е за тях, но в същото време да я стопанисват и опазват. В момента тя е в много добър вид, но за да я запазим такава за по-дълго време, е необходимо внимателно да я ползваме, да не чупим и не рушим съоръженията.

„Фокус“: А нови спортни съоръжения ще се изграждат ли?

Христо Богомилов: Да. На спортните площадки до стадиона с изкуствената настилка в Смолян в западната част, правим всичко възможно до 10 дни да открием  площадка за плажен волейбол. Работи се по нея и в момента я довършваме.  Поръчано е за нея оборудването и всичко това ръководството на Общината го прави за гражданите. Това е още една спортна придобивка, която ще имаме и затова още веднъж отправям молба към съгражданите ни да се пази спортната база в града, защото тя е всички нас. Това се прави, за да се ползва, защото ако го разрушим, не се знае след това дали ще има средства да се възстанови. Помним как повече от 20 години плувният басейн беше затворен и гражданите на областния град нямаше къде да плуват. Помним в какво състояние беше стадионът и залата, нямаше и спортни площадки, където гражданите да спортуват и релаксират. Сега го има всичко това, но трябва да се пази. Виждате, че в града идват да тренират и елитни футболни отбори от страната, „Лудогорец“ бяха тук,  вече за шеста поредна година идват тук, мъжкият отбор  на Поморие, който играе в „Б“ група също бяха две седмици на подготвителен лагер тук,  в момента тук са „Б“ отборът на „Лудогорец“, а следващата седмица  два отбора ще се застъпят, идват юношите на „Берое“ – Стара Загора.  Предпочитат Смолян както заради спортната база, която ползват, така и заради чистия въздух и красивата природа. Те се настаняват в хотели в града, от което пък печели и бизнесът.

Даниела БОЙКОВА