Христо Григоров, БЧК: Опасностите в планините силно се подценяват

Христо Григоров, БЧК

Опасностите в планините силно се подценяват. Необходимо е и осъществяването на по-строг контрол от институциите в планините. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров, във връзка с инцидента, при който загина младеж под връх Тодорка. По думите му все по-често се увеличават случаите на туристи, търсещи адреналин, извън регламентираните за това места и писти.
„Въпросът е дълбоко залегнал вътре в нас, нашият вътрешен контрол. Не можеш ти да се спуснеш в един улей и то в пет часа следобяд, когато снегът се е разтопил, когато всичко е толкова меко и когато просто е забранено да се влиза в това време.“, коментира Христо Григоров. Той уточни, че в улеите са кара сутрин рано, от осем, девет часа, когато снегът е още твърд. Когато снегът омекне, завоите, които се правят, вече подпират снега и блокират лавините, поясни Григоров и акцентира на това, че процесът трябва да го регулираме, самите ние.
Христо Григоров добави, че лавинната опасност през този период от годината е силно повишена, като е необходимо туристите да спазват указанията за безопасност в планините. Иначе рискуват не само собствения си живот, но и този на спасителите.