Христо Грозданов, проектант: Предстои обществено обсъждане на новия генерален план за организация на движението във Велико Търново

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

Новият генерален план за организация на движението във Велико Търново ще даде визията за решаване на проблемите с трафика за поне две десетилетия напред. Такава е амбицията на проектантите от Института по транспортно строителство и инфраструктура към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Повече за всички идеи по транспортния план ни разказа, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, главният проектант  инж. д-р Христо Грозданов.

 

Фокус: Г-н Грозданов, разкажете ни повече за новия генерален план за организация на движението във Велико Търново. Какви са основните идеи?

Христо Грозданов: Същината в този генерален план предвижда да бъде структуриран така, че инфраструктурата, която ще се изгради вследствие на него, да бъде в полза на обществото. Точно поради тази причина, още в самото начало като започнахме работа по него заедно с представители на общината и кмета Даниел Панов, взехме решение след като съберем достатъчно информация, да направим едно обществено обсъждане, на което да поканим широк кръг от гражданите на Велико Търново. Ще разговаряме с тях за това как те си представят уличната мрежа на града в период от 5 до 25 години, за да може да планираме така нещата, че те да са удобни за хората, защото уличната мрежа се изгражда именно за тях. От нас се изисква да я направим такава, каквато гражданите я искат.

Фокус: Правено ли е до момента изследване на нагласите и желанията на гражданите относно пътната инфраструктура?

Христо Грозданов: Направихме първата стъпка към това изследване, а именно анкета. Тя доста сериозно ни мотивира, защото участваха много от жителите на Велико Търново. Анкетата беше структурирана онлайн, разпратена през фейсбук и други интернет източници. На база на данните от нея, ние установихме, че жителите на старата столица наистина имат мнение по проблемите на транспортната си инфраструктура и се надявам, че общественото обсъждане, което планираме да направим, да ни помогне да структурираме града по най-добрия начин.

Фокус: Казвате, че търновци имат мнение относно пътната инфраструктура в града. Какво е то – кои са основните им искания?

Христо Грозданов: Това, което на нас много ни хареса е, че Вашите съграждани не говорят в конкретика, тоест не искат конкретно кръстовище да бъде променено по един или по друг начин. Те искат генерална промяна в начина на придвижване. Около 82% от анкетираните жители на Велико Търново използват като основен или като втори вид транспорт придвижването с автомобил. Само 18% от тях имат желание да продължат да се придвижват с автомобил, а останалите искат алтернативен начин на придвижване – било то пешеходно движение, било то велосипеди, градски транспорт, мотопеди, тротинетки и т.н. Проблемът, обаче, във Велико Търново е, че инфраструктурата не е структурирана така, че да бъде удобна за алтернативно придвижване. Ние очакваме, след публичното обсъждане с гражданите, да стигнем до изводите, че трябва да променим генерално концепцията на града – от град, насочен към автомобилите към град, насочен към пешеходците, велосипедистите, мотопедистите и т.н.

Фокус: Кога е предвидено да се случи това обществено обсъждане?

Христо Грозданов: Нямаме конкретно фиксирана дата. Следващата седмица ни предстои среща с представители на общината, на която ще обсъдим кога да се случи това. Ние сме поели ангажимент да им предоставим окончателните резултати от обработването на анкетата и от преброяването на движението, което направихме в средата на миналия месец. След това вече ще можем да започнем организация и най-вероятно публичното обсъждане ще се проведе в началото на декември.

Фокус: Всъщност,освен тази анкета, какво друго е направено до момента за осъществяването на новия генерален план за движение в старата столица?

Христо Грозданов: Работата по генералния план е разделена на две части – предварителен и окончателен проект. Основната задача на предварителния проект, във фазата, в която се намираме в момента, е да се събере необходимата информация, на базата, на която след това да се взимат решения. Освен това, както споменах, ние сме направили преброяване на 19 ключови кръстовища в града като за тях сме използвали две различни технологии. Първо монтирахме камери на 14 от кръстовищата, съответно на база на информацията, която сме получили, вече имаме пълни данни за трафика, тъй като камерите са снимали по 14 часа. На най-големите кръгови кръстовища, които се намират на ул. „Магистрална“, на „Габровски“ и „Козлуджа“, както и на бул. „България“ и „Беляковско шосе“, направихме видеозаснемане с дрон, като там освен анализа за броя на преминалите автомобили, има и много интересен анализ за риска от възникване на пътнотранспортни произшествия, което пък е най-новата световна тенденция при на влиянието на ПТП върху инфраструктурата. На тези възлови кръстовища използвахме и една технология, която беше разработена миналата година в Университета по архитектура, строителство и геодезия и от там очакваме доста интересни резултати. На база на анализа на тези кръгови кръстовища ще дадем и препоръки за промяната им. С две думи – анализирали сме всичко, което съществува като информация, което има общината, допълнили сме го с това, което липсва и сега предстоят процесите по взимане на решения, за което ние искаме да използваме жителите на Велико Търново.

Фокус: Може ли в конкретика да се ангажираме с някакви срокове за реализация на целия генерален план?

Христо Грозданов: Ние имаме готовност преди Коледа да предадем първоначалния проект и в зависимост от това какви решения ще се вземат, в рамките на 3 месеца ще предадем и окончателния проект. Така че, надяваме се в края на февруари или началото на март месец Велико Търново вече да има одобрен генерален план за организация на движението.

Фокус: След което започва вече осъществяването му?

Христо Грозданов: Точно така, но Община Велико Търново има срок от 5 години да реализира заложените мерки.

Рени АТАНАСОВА