Христо Грозданов, проектант: Предстои обществено обсъждане на новия генерален план за организация на движението във Велико Търново

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

Велико Търново. Новият генерален план за организация на движението във Велико Търново ще даде визията за решаване на проблемите с трафика за поне две десетилетия напред. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново главният проектант  инж. д-р Христо Грозданов. По думите му същината на плана предвижда да бъде структуриран така, че инфраструктурата, която ще се изгради вследствие на него, да бъде в полза на обществото.

„Точно поради тази причина, още в самото начало като започнахме работа по него заедно с представители на общината и кмета Даниел Панов, взехме решение след като съберем достатъчно информация, да направим едно обществено обсъждане, на което да поканим широк кръг от гражданите на Велико Търново. Ще разговаряме с тях за това как те си представят уличната мрежа на града в период от 5 до 25 години, за да може да планираме така нещата, че те да са удобни за хората, защото уличната мрежа се изгражда именно за тях. От нас се изисква да я направим такава, каквато гражданите я искат. Следващата седмица ни предстои среща с представители на общината, на която ще обсъдим кога да се проведе общественото обсъждане“, обясни Христо Грозданов. Той уточни, че все още няма фиксирана дата, но най-вероятно ще е в началото на началото на декември.

Проектантът отбеляза, че работата по генералния план е разделена на две части – предварителен и окончателен проект. „Основната задача на предварителния проект, във фазата, в която се намираме в момента, е да се събере необходимата информация, на базата, на която след това да се взимат решения. Освен това, както споменах, ние сме направили преброяване на 19 ключови кръстовища в града като за тях сме използвали две различни технологии. Първо монтирахме камери на 14 от кръстовищата, съответно на база на информацията, която сме получили, вече имаме пълни данни за трафика, тъй като камерите са снимали по 14 часа. На най-големите кръгови кръстовища, които се намират на ул. „Магистрална“, на „Габровски“ и „Козлуджа“, както и на бул. „България“ и „Беляковско шосе“, направихме видеозаснемане с дрон, като там освен анализа за броя на преминалите автомобили, има и много интересен анализ за риска от възникване на пътнотранспортни произшествия, което пък е най-новата световна тенденция при на влиянието на ПТП върху инфраструктурата. На тези възлови кръстовища използвахме и една технология, която беше разработена миналата година в Университета по архитектура, строителство и геодезия и от там очакваме доста интересни резултати. На база на анализа на тези кръгови кръстовища ще дадем и препоръки за промяната им. С две думи – анализирали сме всичко, което съществува като информация, което има общината, допълнили сме го с това, което липсва и сега предстоят процесите по взимане на решения, за което ние искаме да използваме жителите на Велико Търново“, посочи Христо Грозданов.

Той допълни, че екипът, който се занимава с проекта има готовност преди Коледа да предаде първоначалния проект и в зависимост от това какви решения ще се вземат, в рамките на 3 месеца да предаде и окончателния проект. „Надяваме се в края на февруари или началото на март месец Велико Търново вече да има одобрен генерален план за организация на движението. След което Община Велико Търново има срок от 5 години да реализира заложените мерки“, обясни проектантът.

Рени АТАНАСОВА