Христо Калоянов, председател на Общински съвет – Панагюрище: Съветниците от ГЕРБ, а и всички останали, работят активно за развитието на общината

За работата на общинските съветници от ГЕРБ в Панагюрище, Радио „Фокус“ – Пазарджик разговаря с председателя на Общинския съвет Христо Калоянов.

Фокус: Г-н Калоянов, колко са общинските съветници от ГЕРБ в Панагюрище и в работата на кои комисии участват?

Христо Калоянов: Бяха избрани 10 съветника на последните местни избори, но един от тях напусна групата и вече сме 9. Ние поехме ръководството на абсолютно всички комисии, тъй като останалите политически сили се отказаха. Така, че цялата власт, но и цялата отговорност в общината е на ГЕРБ. Затова и нямаме никакви оправдания за грешки, провали и неудачи.

Фокус: Как работите в местния парламент, какви са проектите, които обсъждате и приемате?

Христо Калоянов: Работата в Общинския съвет в Панагюрище върви много добре и доказателство за това е, че общината е изключително стабилна. Много добро е взаимодействието с кметския екип. За да не бъда голословен, ще отбележа, че община Панагюрище е на трето място по финансова стабилност в България след София и Варна. Това показва, че политиките се планират разумно, работи се ефективно и тук ще подчертая, че заслугата е на всички участници в Общинския съвет. Има разбира се спорове, има различни идеи, но те се изчистват обикновено в заседанията на комисии, в които по правило присъстват членове на кметския екип.

Фокус: Имат ли интересни инициативи и идеи общинските съветници от ГЕРБ и как ги реализират – извън работата им в местния парламент?

Христо Калоянов: Да, не спираме да подпомагаме различни идеи и инициативи. Събираме лични средства от възнагражденията като общински съветници, с които подпомагаме смислени идеи и инициативи. Това е практика още от 2007 година, когато за пръв път ГЕРБ се появи в Общинския съвет.

Фокус: Какво ви предстои в политически план през следващите месеци?

Христо Калоянов: В политически план ни предстои много работа, свързана преди всичко с управлението на общината, с укрепването  на доверието към нас в Панагюрище и в кметствата на общината. Всички решения и действия имат нужда от обясняване, от популяризиране. Това е основното. Голямо предизвикателство е и да изградим сред младите хора, които могат да участват в управлението на общината, а защо не и на държавата. Аз вярвам, че такива хора ще се намерят. Пример е областният управител г-н Стефан Мирев, който тръгна от младежката ни организация, а вече е изграден управленец, който се справя изключително добре с позицията си на първия човек в областта.

Фокус: Какво искате да се подобри в работата ви през тази година?

Христо Калоянов: Винаги има какво да се подобрява. Може би активността, инициативността, да не се поддаваме на рутината, въпреки че работата върви. Имаме много идеи, имаме добър екип и вярвам, че ще доведем докрай предизборната си програма, която се превърна и в управленска.
Ваня НИКОЛОВА