Христо Мушков, председател на клуб „Моряк“ – Бургас: Над 130 членове на клуба празнуват професионалния си празник

 

Фокус:  Днес Вие имате професионален празник. Какви инициативи проведохте днес, на Никулден?

Христо Мушков:  Нашият празник започна  пред общината с нашите активисти и знамето. Отбелеязахме вдигането на знамената и празника на Бургас, след това се събрахме в клуба и отиваме в един ресторант с нашите членове на клуба и други морски хора, които са наши гости, за да отпразнуваме празника на Бургас и празника на рибарите и моряците.

Фокус: Сред Вас в клуба има ли именници, които отбелязват двоен празник?

Христо Мушков:  Има. Имаме много именници. Всички те се подготвят за тази вечер да посрещнат гости – близки и приятели.

Фокус:  Вие като човек прекарал живота си в морето и придобил такъв огромен опит, можете ли да ми кажете, какво се иска за да станеш моряк?

Христо Мушков:  Първо се иска желание и да имаш моряшката жилка, както се казва, макар че аз не съм роден в Бургас, но съм от дълги години в Бургас. Вуйчо ми и майка ми – те са бургазлии. Аз съм в морето от -62 година, бил съм в риболова, бил съм на рибарски и други кораби, бил съм във военоморския флот. Всичко свързано с морето. Просто моряшка жилка, кръвта ти трябва да е моряшка, както се казва. Да е свързана с морето.

Фокус: Според Вас спрямо други години, интереса по-голям ли е към професията моряк?

 Христо Мушков: Интереса е по-голям, да. Дори във Варна има 3-4, надявам се и в Бургас ще направят най-малко вахтерни помощници и вахтерни механици и капитани и главни механици училище, тъй като има един институт, който фактически е факултет има транспортен към ВХТИ „Асен Златаров“, който много лесно може да привлече допълнително за специалностите – вахтерни капитани и вахтерни механици. Надявам се, че това ще стане. Ние ще помогнем, общината също е съгласна, кметът също така има идея и ще стане по-лесно, тъй като няма нужда да се занимава Народното събрание. Те си имат факултет, сега е нужно желание. Аз се надявам вече след Нова година да направим среща с тях и да изпълним завета на стария председател на клуба Димитър Кочев, който почина. Той имаше идея за откриване на морското образование за оперативно ниво и на мениджърско ниво, управленчески кадри – това са помощник капитани, вахтерни механици, капитани и главни механици, които са много читави и много се оценяват от чуждите компании, които плават.

Фокус: Опасна професия ли е моряшката?

Христо Мушков:  Не е опасна, всяка професия е опасна. Просто трябва да се съобразяваш с определени правила. Трябва психическа устайчивост, тя е най-важната – психическата устойчивост и работата не е опасна, където плават навсякъде нашите се представят добре.

Фокус:  Според Вас какво мислят хората за професията? Възприема ли се от обществото?

Христо Мушков:  Смятам, че уважават тази професия, както рибарската професия. Тази година Бог даде да има берекет, знаете рибарската професия много зависи от щедростта на морето и океана. Смятам, че хората уважават тази професия. Ползваме се с уважение, както и тук в клуба, ние сме отворени към всички свързани с морската идея не само моряци и рибари, но и към такива, които милеят за морето. Клубът ни е „ Съюз на моряците ветерани“ и „ Клуб на моряка“ Бургас. Клуб отворен към всичко с морето, под ръководството на общината.

Фокус:   Има ли такива хора, които веднъж станали моряци се отказват?

Христо Мушков:  Има някои, които не са в добро психическо състояние, които се отказват, но това са малко единици, повечето са както се казва като хване морето, като пие морска вода остава за цял живот свързан с нея.

Фокус:  Тежко ли е да си моряк в днешно време?

Христо Мушков:  Не е леко, тъй като се откъсваш от семейството, но аз все още казвам, че психическата сила е най-важна.

Фокус: А можете ли да ми разкажите за някой Ваш спомен?

Христо Мушков:  Аз имам много спомени, най-последния е за освобождаването първо от арабски плен и освобождаването на 6 души българи, от които двама вече са поклонници от затвор в Танзания. Успяхме с помощта на посланика в Афганистан, Косово и последно в Турция. Сега е в Министерството на външните работи. С негова помощ ние успяхме да спасим 34 човека, от които 19 сирийци, 11 българи, 2 египтяни, 2 румънци, 1 кениец, като съответно принудихме с негова помощ да платят откуп, който беше поискан за задържането през 98 година на корабите „БУШ“ и „АЛФА БГ“

Фокус:  От колко членове се състои клубът?

Христо Мушков:  Сега в момента членовете са около 130 човека, но ние сме отворени към всички свързани с морето. Клубът се намира в бившата общинска аптека, на пл. „Царица Йоана“.

Фокус:  Как се става член? Трябва ли задължително да си моряк?

Христо Мушков:  Не е само моряк, всички свързани с морската идея, които се чувстват на морето се става член. Взели сме решение на общото събрание да не отказваме на никой – рибари, моряци и съпричастни с морската идея, бизнесмени и други.

Павлина КУЦАРОВА