Христо Проданов, БСП: „Визия за България“ е доста разпознаваем документ в българското общество

Снимка: БСП

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио Фокус“ за актуланата политическа обстановка през седмицата. Удовлетворена ли е опозицията от отговора на Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима техническа експертиза на пътищата в Бъгария, как вървят срещите по „Визия за България“, припозната ли е БСП като алтернатива и опитва ли се някой да всява страх сред хората при обиколките на опизицията в страната, както и ще може ли да бъде гарантиран честен вот на изборите през 2019 г. Тъй като Проданов е заместник-председател на Градския съвет на БСП – София, ще засегнем и теми в столицата от тази седмица.

 

Фокус: Г-н Проданов,  Вие сте заместник-председател на Градския съвет на БСП – София. Не мога да не ви попитам за коментар по горещата тема от столицата за оставката на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев?

Христо Проданов: За съжаление ние сме предупреждавали много отдавна, че това ще е поредният бушон, който ще изгори и той изгоря. Още преди два-три месеца, когато стана скандалът с „Граф Игнатиев“  имаше репортаж в един сутрешните блокове на националните телевизии, в който стана ясно за подмяната на материали. Ние още тогава предупреждавахме, че това ще е поредният бушон, който ще изгори и така и стана. В крайна сметка проблемът на София вече очевидно е Йорданка Фандъкова. Ние искахме още тогава нейната оставка. Това е нашият коментар за оставката на зам.-кмета Евгени Крусев.

Фокус: БСП критикува кандидатурата на Евгени Крусев още при неговия избор пред две години. Какъв човек трябва да заеме неговото място?

Христо Проданов: Тогава ви казахме, че 28-годишно младо момче едва ли има необходимия опит, за да може да изпълнява ролята на заместник-кмет на Столична община. Ще ви кажа лично мое мнение- който и да заеме мястото на зам.-кмета на София, е без значение. В крайна сметка вече все по-очевидно става ,че проблемът на София е кметът Фандъкова и мнозинството, което се формира от ГЕРБ в Столичния общински съвет. Това са хората, които взимат решения за София. Нали не се съмнявате, че специално  ремонтът на „Граф Игнатиев“ не е минал без знанието на Йорданка Фандъкова, на председателя на СОС Елен Герджиков. Отговорните фактори за нещата, които се случват в София са тези хора.

Фокус: Тази седмица имаше превишение на нивата на фини прахови частици в София. Като народен представител какво е мнението Ви за Закона за опазване чистотата на атмосферния въздух и кметовете ще се справят ли с новите си задължения?

Христо Проданов: Скептично настроен съм. Първият проблем, с който ще се сблъскат кметовете е липсата на правомощия от тяхна страна да контлорират населението как се отоплява. Според мен това ще е проблем за кметовете. Няма да реши проблема с чистотата на въздуха, защото в крайна сметка един проблем никога не може да се реши, когато се предлагат решения на парче. Както се случи и миналата седмица, когато разглеждахме Закона за корпоративното подоходно облагане и специално данъците за автомобилите. Също едно предложение, което едва ли ще постигне необходимия ефект, който декларират управляващите, че търсят с увеличаване на данъка върху старите автомобили. Това е още един пример за това, което ви казах, че те предлагат законодателство на парче. Относно фините прахови частици и замърсеният въздух в София проблемът е другаде. Той не е в законодателството. Проблемът е в бъркотиите, които се позволиха в последните повече от 20 години да станат в София. Имам предвид безразборното строителство и за това, че няма никакво планиране при развитието на града. Знаете двата квартала „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“ в полите на Витоша, които изникнаха в последните 15 години при управлението на ГЕРБ в София.  При планирането и строителството тези квартали не е трябвало изобщо да се създават. Това създаваше един зелен пояс от планината Витоша през тези квартали, през Южния парк до бул. „Витоша“. Този зелен пояс позволяваше в София да влиза планински свеж въздух, който да издухва тези фини прахови частици. Всичко това, което се построи в момента в „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада“ спира достъпа на този свеж въздух до центъра на града. Точно за това се получава това застояване на въздуха и концентрация на фините прахови частици.

Фокус: От септември сте заместник-председател и на ПГ на „БСП за България“. Затова ще отправим поглед към актуалната политическа обстановка в страната. 79 народни представители изпратихтне искане до АПИ за независима техническа експертиза на пътищата в България. Получавате отговор 30  дни по-късно. Удовлетворена ли е опозицията от този отговор и какви действия ще предприемете оттук нататък?

Христо Проданов: Изобщо не сме удовлетворени, защото това е ярката илюстрация на всичката тази бюрокрация, с която се сблъсква всеки един български гражданин. В момента с това се сблъсква и опозицията. Отговорът от АПИ, който ни дадоха, изобщо не ни удовлетворява. Те ни казват, че не са против проверките, но ще ни мотат и ще направят всичко възможно тези проверки да се случат. Всичко, което искаме от опозицията е истината за строителството на пътищата в България да излезе. Ще продължим да настояваме за независима техническа експертиа от лаборатория, която досега не е работила в България, защото за нас само по този начин ще излезе истината. В отговора на АПИ става ясно, че по време на строителстовто е извършван контрол от лаборатории. Само че в България голямата част от лабораториите, които извършват проверките, качеството на строителството и съответствията, са собственост на строителните фирми, които извършват тези строителства и ремонти. Изпадаме в една ситуация, в която едва ли не строителните предприемачи се самопроверяват. В такова положение няма как да има една коректна проверка според нас. Ние ще настояваме докрай за независима техническа експертиза в европейска лаборатория.

Фокус: БСП започна и петиция за проверката на магистралите. Колко души са се подписали и какъв е призивът Ви към тези, които не са го направили все още?

Христо Проданов: Към тези, които не са го направили, призивът ни е да го направят. Това е в името на истината. Относно колко до момента са, не мога да ви кажа точната бройка, само знам, че на втория ден след пускане на петицията, имаше събрани над 3000 подписа.

Фокус: От началото на парламентарната сесия БСП е сред народа на срещи по проекта „Визия за България“.  Вече сте към финала на срещите. Припозната ли е БСП като алтернатива и какви са най-честите оплаквания на хората по страната?

Христо Проданов:  Това, което ми прави впечатление, че от местните власти, които са основно подчинени на ГЕРБ, се опитват да всяват страх и хората да участват, колкото е възможно по-малко в срещите ни с тях в обиколките. Като цяло съм приятно изненадан, защото въпреки този тормоз и натиск, доста хора идват на срещите. Получават се доста сериозни и задълбочени дискусии. Смятам, че „Визия за България“ е доста разпознаваем документ в българското общество. Това, което ми прави още по-добро впечатление, че на срещите присъстват не само хора, които са членове и симпатизанти на БСП, а и такива, които са доста далеч от БСП. Това е добре, защото това показва ,че на хората им пука, за това какво е бъдещето на Бълагрия, какво ще става в страната занапред.

Фокус: След срещите предстои обобщение на резултатите и конгрес, на който БСП трябва да стартира подготовка за предстоящите избори.  Гарантиран ли е  обаче честен вот с настоящото изборно законодателство и ще направите ли предложения за изменение на Изборния кодекс?

Христо Проданов: Това, което настоявахме и ние в дебатите по време на приемане на държавния бюджет и по специално този на ЦИК, беше да се заложат допълнителни 50 млн. лв., с които да се обезпечи купуването на машини за гласуване. Със сега действащия закон трябваше до изборите да има възможност да се провеждат с машинно гласуване. Смятаме, че това е един от начините, с които бихме намалили злоупотребите с изборите. Иначе е обществена тайна, че ГЕРБ манипулират изборите. Това в крайна сметка е минус за демокрацията. Ние ще настояваме задължително за машинно гласуване и провеждане на честни избори, в които наистина този, който е получил вота на народа, да има правото да управлява и да решава съдби.

Деница КИТАНОВА