Христо Проданов, БСП: Няма да подкрепим приватизацията на „ферибота „Героите на Одеса“, защото парите няма да отидат в Сребърния фонд

Няма да подкрепим приватизацията на „ферибота „Героите на Одеса“, защото парите няма да отидат в Сребърния фонд.
Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов по време на дебатите по проекта на решение за приватизация на обособена част от имуществото на „Български морски квалификационен център“ ЕАД – Варна – ферибот „Героите на Одеса“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не е нормално Народното събрание със свои решения да нарушава законите и да ги погазва. Една от причините, поради които сме против това решение е, че парите не отиват в Сребърния фонд“, каза още Проданов

Той поясни, че другата основна причина е, че преди три-четири месеца е било прието подобно решение. „Тогава мотивите бяха абсолютно същите, корабът е стар, висока амортизация, високи разходи за поддръжка и т.н. Така че това е показател за това, че държавното дружество и държавата респективно не желае да се заеме и да се ангажира и да развива този актив“, допълни още Проданов.

Той попита кой е този частен оператор, който ще купи този кораб. „Защо ще го купи този кораб? Най-вероятно да печели? Не може ли държавното дружество да печели за сметка на държавата, а трябва поредният актив да се приватизира за сметка на държавата и държавата да се лишава от възможността да печели от този ферибот в случая“, допълни още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА