Христо Раев, Варна: Трябва да съхраняваме българската история и да я предаваме на поколенията

Христо Раев, адвокат по професия и колекционер на антикварни книги, свързани с историята и миналото на България в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 

Фокус: Адвокат Раев, разкажете ни как се зароди любовта към старата българска книжнина и как започнахте да я колекционирате?

Христо Раев: Моята страст са книгите и с радост съхранявам и предавам опит и знания на по-младите българи. Винаги съм обичал книгите, но вече повече от 20 години се занимавам с по-старата книжнина и най-вече книги от Възраждането.

Фокус: Какво Ви носят античните български книги и какво научавате от тях?

Христо Раев: Тях разбира за това как са разсъждавали и как са мислили нашите деди, когато са се борили за Освобождението на България. Всичко което се е случило в тези времена е било в резултат на продължително възраждане на народа ни, неговото ограмотяване и намирането на българското. Народът ни е наследник на велики деди, българският език е изключително богат и че има ценни книжа, които пазят истините за България. В тях откривам родолюбието.

Фокус: Адвокат Раев, според Вас важно ли е да съхраняваме българската история и да я предаваме на поколенията?

Христо Раев: Да, старата българска книжнина, която свидетелства за славното ни минало и за дедите ни, които са се борили за Освобождението на България е един от начините да се съхрани и възроди българската история.  Аз лично се стремя да запазя и да предам  на поколенията това, което съм научил. Старая се всеки интересен документ, до който се докосна да бъде разпространен. Искам да създам сайт, в който книгите да бъдат достъпни за по голям брой читатели, защото няма смисъл те да бъдат погребани и да изчезнат във времето.

Фокус: Интересуват ли се младите хора за историята на България?

Христо Раев: През последните години работя с млади хора от Икономически университет-Варна. С тях разглеждаме различни стари български книги. Младите хора се включват и имат интерес, проявяват желание и достигат до интересни находки.

Фокус: Преди няколко години  открихте ръкопис на българския революционер и възрожденец Георги Сава Раковски.

Христо Раев: Експонатът, който е създаден в Одеса, датира от месец май 1866 година. Тези философски творби са последните за великия българин Раковски, който умира през 1867 година. За да се крепи духът на народа ни, трябва да се сещаме за великите ни деди всеки ден и да съхраняваме нашата история, за да не бъде забравена.

Сияна БУХЛАРСКА