Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Повтарянето на едни и същи фалшиви заплахи може да се окажат прикритие за истински удар

Агенция"Фокус"

Повтарянето на едни и същи фалшиви заплахи може да се окажат прикритие за истински удар. Това заяви в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов по повод фалшивите сигнали за взривни устройства на територията на страната. Той сподели подозренията си, че и някои от тежките криминални прояви, които белязаха началото на 2018 година и Европредседателството може да се окажат част от тази дейност по създаване на нагласи в обществото и силите за сигурност, от които да произтече нещо по-сериозно.
Обществото трябва да бъде достатъчно отговорно и търпимо към действията на специалните сили и полицията, защото те са длъжни по протокол да реагират на всяка подобна заплаха, за да няма неприятни изненади. Проблемът е друг – боя се, че българските сили за адекватно реагиране на такива дразнители все още не са получили необходимата организационна, техническа, финансова, обществена подкрепа. Обществото трябва най-накрая да се научи да пази своите пазители, да защитава своите защитници, да проявява разбиране и към техните трудности, и към опитите им да се справят в условията на дефицит на пари, внимание и организационна култура“, уточни Христо Смоленов. Той подчерта също, че България се нуждае от нова управленска култура и организационни форми за преформатиране работата на съответните служби. Според експертът по антитероризъм тези служби трябва да имат свое отделно оперативно командване и да имат новаторски организирани информационни системи.