Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Злонамерени сили ще бъдат подразнени от балансиращата роля на България като председател на Съвета на ЕС

Агенция"Фокус"

Злонамерени сили ще бъдат подразнени от балансиращата роля на България като председател на Съвета на ЕС. Това заяви в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов по повод опасението дали страната ни е по-уязвима от гледна точка на сигурност, поставяйки Балканите в центъра на вниманието по време на председателството.
Искам с гордост да кажа, че България сега като символ на едно миротворческо усилие, като символ на стратегическо равновесие е толкова ценна за Европа, както никога до сега. България пое по една много правилна и полезна не само за българския народ линия на политическо поведение – превръща се във фактор, който търси омиротворяване на този по-рано „барутен погреб“, който и сега е инфектиран с много омраза и със спомени, които не се забравят лесно, даже столетия не се забравят“, коментира Христо Смоленов. Той допълни, че миротворческа роля на страната ни може да се приветства от широката и прогресивна общественост, но ще предизвика раздразнение, което би могло да доведе до радикализация от страна на същите тези престъпни групи, организиращи трагедии в световен мащаб.