Христо Смоленов: Оцеляването на Европа и противодействието на тероризма зависят от скоростта на възстановяване на националните държави

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Оцеляването на Европа и противодействието на тероризма зависят от скоростта на възстановяване на националните държави. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов за равносметката на изминалата 2019 г. от гледна точка на сигурността и борбата с тероризма.

Според него дестабилизацията на европейския континент започва от страните и регионите, непосредствено прилежащи към периферията. „Северна Африка в това число. Нещата предстоят да получат тектонично развитие, защото се глобализира не просто отделната стратегия или тактика на една или друга религиозна фанатична организация. Става дума за глобална далавера, срещу която много трудно може да се противодейства при положение, че националните държави са в криза“, каза още Смоленов.

Според него никой не може да каже каква е стратегията на ислямистите. „Аз съм по принцип далеч от мисълта, че тероризмът има задължително религиозна същност. Макар че религиозна окраска може да му се придава в един или друг случай. Става дума за цивилизационни конфликти и напрежения, които се маскират зад психологически, личностни, политически и в най-сериозният ракурс на тяхната изява – религиозни противоречия. Смятам, че насърчаването на култови войни е една възмутителна тенденция, която започна с развихрянето на стратегията на г-жа Клинтън преди много време. Вижте какво става в Либия в момента. Вижте, че тя се превърна в най-големия пазар за роби, в бойно поле, където си мерят възможностите различните супер сили“, допълни още експертът по антитероризъм.

Деница КИТАНОВА