Христо Смоленов: Свързването на България с терористичния акт в Нова Зеландия има потенциал на поредната световна провокация

http://smolenov.com

 

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Насочваме вниманието си към терористичния акт в Нова Зеландия снощи, който за пореден път разтърси света. Новозеландските власти потвърдиха за 49 загинали и 20 тежко ранени при стрелбата, открита в две джамии в новозеландски град. По информация на българското посолство в Австралия няма данни за пострадали български граждани. Българското министерство на външните работи препоръчва на гражданите, пребиващи в страната, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони. Има ли нещо, което отличава този терористичен акт от досега извършените? Въпросът е към експерта по антитероризъм  Христо Смоленов, който е на пряката ни линия. Добър ден.

Христо Смоленов: Добър де на аудиторията на Радио „Фокус“. Започвам със съболезнования към целия достоен екип на Радиоверигата. Липсва ни в такива критични моменти и все повече ще ни липсва чудесният приятел и стратег, който мислеше не просто в термините на медийна кампания, а мислеше като пазител на България. Чудесният наш приятел – вечна му памет – поручик Красимир Узунов.

Водещ: Благодаря ви от името на екипа на Фокус.

Христо Смоленов: Започвам по същество с уговорката, че тепърва предстои много версии да бъдат анализирани и много пътеки на възможни, и по-малко правдоподобни развития да бъдат изследвани. Но истината е, че този атентат много се различава от всичко останало, което се е случвало досега с едно изключение – случаят преди години, когато Андраш Брайвик осъществи два атентата. Единият в центъра на Осло, другият –на един остров, където всъщност той изби много младежи, очевидно воден от агресивна, неприемлива по никакъв начин от цивилизованото общество идеология. Сегашният атентат, който е на хиляди километри от Норвегия, който е на хиляди километри и от врящото гърне с катран, който в момента е Близкият Изток, показва истински глобалният характер на тероризма и показва колко трудно е да се изследва това явление в дълбочина. Защото случилото се в Крайстчърч, по ирония на историята името на града означава Христова църква, показва началото на нов етап от древната жестока забава на човечеството да си организира култови войни. Някой печели от тези култови войни, сблъсквайки хора заради избора, който техни пра-прадеди са направили в религиозно отношение. Но всъщност сблъсъкът става, за да може чрез психологически, религиозно-идейни и каквито щете още аргументи да се прикрие една жестока световна далавера. Парите, които се въртят по света, свързани с оръжие, с трафик на наркотици, с трафик на хора, вече търсят да се материализират и пътят минава през кръв. За съжаление култовите войни се върнаха в историята на човечеството и това, което става в Нова Зеландия, е нов етап от старата сага на мракобесните култови войни.

Водещ: Питахме се, г-н Смоленов защо нападението е в джамии? Свикнали сме обикновено подобни терористични актове да се случват срещу християнски символи и граждани.

Христо Смоленов: Това, което ние тук в Европа още повече в САЩ сме свикнали да чуваме, изключва поне 80% от жертвите на съвременния тероризъм, които забележете са мюсюлмани, убити от други мюсюлмани. Така е реалността в Близкия Изток, да кажем в Ирак, такава е реалността в Пакистан, в Афганистан, където враждуващите разновидности на ислямското вероизповедание си нанасят жестоки кървави удари. Пак подчертавам – повече от 80% от жертвите в световен мащаб са в резултат на такива действия на мюсюлмани срещу мюсюлмани. Както между другото – нека да кажем в исторически план – е имало жестоки гонения от християни на християни, включително едно такова грозно събитие като организирания от папа Инокентий  III Кръстоносен поход срещу албигойците. Забележете – този папа, който се е представял за  представител на Христовата вяра, между другото който беше надхитрен и разгромен от великия български владетел цар Калоян, Същият този човек организира най-кръвопролитния Кръстоносен поход срещу християните от Южна Франция, които са повлияни от богомилското, катарското, албигойското учение. Всъщност това, което става, е едно доказателство, че християни срещу християни и мюсюлмани срещи мюсюлмани – това е, за съжаление, историческа реалност, а не е просто една тъжна приказка. В случая обаче става дума за нещо много по-сериозно, провокацията е много по-голяма и аз смятам, че всички ние трябва да бием тревога, защото се подготвя култова световна война. Стремежът за сблъсък на християнско и мюсюлманско вероизповедание показва колко лесно е да се доведат до такъв кървав сблъсък традиционни религии, попаднали в обхвата на фундаментализма.

Водещ: Това означава ли, г-н Смоленов, че въпросният терористичен акт е добре планиран и обмислен?

Христо Смоленов: Да. За мен това е една много сериозно подготвена провокация от международен, а може да се окаже от глобален характер. Защо? В този регион, за който ние сме свикнали да чуваме само дитирамби – Австралия – какъв начин на живот, Нова Зеландия – още по-уютно. В този регион противоречията набъбват със страшна сила и напрежението между най-голямата мюсюлманска държава в света – Индонезия с нейните 10 000 острова, която граничи буквално с Австралия, и е много близо до Нова Зеландия, цялата трудна ситуация в Малайския проток, във Филипините и в Малайзия показва, че това ново врящо гърне на напрежение може да доведе до голяма експлозия. И някой, видите ли, прави сметка да организира подобна глобална провокация, колкото се може по-далече от големите центрове на благоденствие, каквито са Западна Европа или съответно САЩ. Виждам в това потенциал за провокация. Рано е още да се говори каквото и да било по-конкретно. Но съм готов да наблюдавам заедно с вас развитието по тази тема и на етапи, когато се събере необходима информация, заедно с Радиоверига „Фокус“ да правим нужните обобщения.

Водещ: Стана ясно вече, че има повдигнато обвинение на млад мъж, но и също така, че трима, от по-рано задържаните четирима,  не фигурират в регистъра на властите за екстремисти. Това означава ли, че става все по-трудно терористичните актове да бъдат предотвратени?

Христо Смоленов: Точно така. Правите изключително верен извод. Всъщност депрофесионализацията върви ръка за ръка с масовизацията на тероризма. Става дума за екстремизъм, който донякъде може да се окаже спонтанен. От друга страна, може да се окаже, че е манипулиран с тъмни пари от далеч в името на още по-тъмни цели. Никой в момента не може да прецени дали тези хора са действали спонтанно в израз на някаква инстинктивна, неприязън, враждебност или чувство за охрана на територията си, което е присъщо и на животни, и на хора рефлекторно поведение. Бия тревога, защото в случая става дума за голяма провокация. Все едно дали е преднамерена, или е форсирано наложена. В случая става дума за нещо, което може да запали фитила на световна религиозна конфронтация.

Водещ: Британски медии публикуваха снимки на оръжието, с което е извършено нападението. На тях се твърди, че има надписи на различни езици, включително сръбски, част от които засягат и България. Много се надяваме, че няма българска следа. Но на този етап сигурно е твърде рано?

Христо Смоленов: Аз съм много критичен към всички появи на българска следа, нещо повече – аз имах собствено виждане за т.нар. българска следа в опита за покушение над папата. Твърдях, и от тогава 30 години, а може би и повече, защитавам тезата, че папа Йоан Павел II беше голям противник на неолибералния фундаментализъм и може би опитът той да бъде отстранен беше свързан с идването на тези мракобесни сили на неолиберализма, които създадоха цялата суматоха, за която в момента говорим като умиращ нов световен ред. Проблемът е точно там. Оставям въпроса дали е фалшива новина, може да се окаже  и това. Но аз разгледах как са преведени дори на английски нещата, които са написани върху тези пълнители. Дълбоко съм убеден, че можем да говорим за потенциал за голяма провокация. Стана мода името на България да бъде замесено във всевъзможни световни провокации, да не казвам конспирации. Във всеки случай мога да кажа едно – българският антитерористичен модел, за който между другото писах във вчерашната ми статия във в-к „Труд“, е един наистина забележителен организиран модел на не просто мирно съвместно съществуване между различни етнически и верски компоненти, той е източник на синтез на възможност те да взаимодействат в името на общата им родина. Ние сме уникални в световен мащаб не просто с толерантност, която и на други места се проявява, а със способността за синтез, за взаимодействие на различни етнически и верски компоненти за доброто на страната. Ние успяхме да предотвратим провокации, които се състояха около нас и на Изток в Кавказ, и на Запад в Босна. Ние не допуснахме етносите – български и турски, да бъдат сблъскани в една братоубийствена война, която щеше да ги превърне в пушечно месо. Ние успяхме тогава преди 30 години да се измъкнем от капана, който ни беше заложен от същите глобални далавераджии, които вече си изчисляваха печалбите от евентуална гражданска война тук в България.

Водещ: Можем да продължим тази тема и в следващи наши разговори. Сега обаче неумолимо навлизаме във времето на новините.

Христо Смоленов: Пълна бдителност и бих казал поведение като при тревога – истинска, а не учебна тревога. Това мога да кажа.

Росица АНГЕЛОВА